Svenskt Näringsliv har avslutat förhandlingarna med PTK om ett nytt omställningsavtal. Akademikerna vägrade ställa sig bakom övriga PTK-förbunds och Svenskt Näringslivs vilja att offra Lagen om anställningsskydd.
Svenskt Näringsliv har avslutat förhandlingarna med PTK om ett nytt omställningsavtal. Akademikerna vägrade ställa sig bakom övriga PTK-förbunds och Svenskt Näringslivs vilja att offra Lagen om anställningsskydd.
– Att avsluta förhandlingarna är det enda rätta med tanke på de allvarliga konsekvenser som avtalet skulle få. Det handlade om stora förändringar på den svenska arbetsmarknaden. Sacoförbunden som har sagt nej till det förslag som låg på bordet är en stor part på arbetsmarknaden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och akademikernas företrädare i PTK.
Förhandlingarna som gällde ett nytt omställningsavtal för 850 000 privatanställda tjänstemän startade hösten 2012. Hösten 2013 bröt förhandlingarna ihop efter oenighet inom PTK om det förslag som då fanns.
I augusti i år återupptogs förhandlingarna på nytt med ambitionen att gå i mål men i slutet av augusti kretsade förhandlingarna kring ett avtalsförslag som i stora drag liknande det förslag som havererade förhandlingarna för två år sedan.
Avtalet innehöll inget krav på att arbetsgivaren och de anställdas företrädare måste komma överens vid neddragningar utan arbetsgivaren skulle själv kunna bestämma om exempelvis turordningskretsarnas storlek och definition. Förfarandet med avtalsturlistor, där facken mot bättre villkor för uppsagda, kan komma överens med arbetsgivaren om att frångå regeln om att lång anställningstid ska ge bättre skydd, skulle försvinna, liksom möjligheten för arbetstagare att gå till Arbetsdomstolen om de anser sig felaktigt behandlade.
Sveriges Ingenjörer har hela tiden involverat förbundets förtroendevalda i förhandlingarna och många har varit mycket oroade.
”Det hade varit förödande för lokalt fackligt arbete eftersom det i praktiken inte längre skulle finnas något att förhandla om.
Tomas Blidberg, ordförande för akademikerna på Ericsson i Göteborgsområdet är lättad över beskedet i går kväll.
– Jag är mycket glad för att detta förslag på avtal inte drevs igenom. Inte bara för sitt märkligt dåliga innehåll utan också därför att det inte finns en långsiktig och hållbar samsyn kring detta. Det hade varit förödande för lokalt fackligt arbete eftersom det i praktiken inte längre skulle finnas något att förhandla om.
Både PTK och Svenskt Näringsliv har i pressmeddelanden beklagat att förhandlingarna har avslutats i oenighet. PTKs förhandlinschef Niklas Hjert förnekar att förslaget innebar en försvagning av de lokala fackens inflytande.
Svenskt Näringslivs erbjudande för att få PTK att acceptera ett försvagat fackligt inflytande vid neddragningar var pengar till kompetensutveckling. Med avtalet skulle 1,2 miljarder kronor finnas tillgängligt varje år för tjänstemän för att fylla på sin kompetens. Utslaget på varje privatanställd tjänsteman blir detta dock inte bli mer än 1 400 kronor per år.
Camilla Frankelius menar att otrygga villkor för tjänstemännen är ett alldeles för högt pris för detta.
– Vi är positiva till kompetensutveckling. Det behöver både tjänstemännen själva och företagen men det väger väldigt ojämnt i vågskålen. Bidraget till en kompetensfond kan inte på långa vägar kompensera konsekvenserna av att de lokala fackens röst tystnar. Kompetensfrågan måste vi lösa för Sverige men inte på bekostnad av fackens möjligheter att ta hand om sina medlemmar som hamnar i en personlig kris när de har blivit uppsagda, säger Camilla Frankelius.
1 kommentar
[…] kan Unionen verkligen acceptera krokbenet från […]