Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadEU:s löntagare vädrar morgonluft

EU:s löntagare vädrar morgonluft

Foto: Tyannar81/Thinkstock.
Foto: Tyannar81/Thinkstock.

När EU:s medlemsländer långsamt reser sig efter krisen börjar även fackföreningar och löntagare tycka att det är dags att lossa på svångremmen. Och det finns löneutrymme och anställningsvillkor att försöka få tillbaka.

Flygplatspersonal i Spanien, hamnarbetare i Frankrike, förskollärare och tågförare i Tyskland har alla nyligen strejkat för bättre villkor. I Tyskland har antalet arbetsdagar som gått till spillo på grund av strejk eller andra protestaktioner redan överskridit en miljon i år (156000 2014) enligt tidskriften The Economist.

En holländsk arbetsmarknadsforskare säger till tidskriften att det i Europa finns en känsla av ”nu är det vår tur”.
– Före nedgången fick löntagarna höra att de skulle hålla igen för att stimulera exporten, så kom kraschen och lönerna trycktes ner ytterligare. Nu ser krisen ut att vara över och löntagarna vill ha sitt.

Många fackföreningar har förlorat mark under krisen i synnerhet i de hårt drabbade länderna i södra Europa där regeringarna skar i eller hindrade kollektivavtal under de magra åren. Att fackföreningarna inte kunde hjälpa sina medlemmar vid neddragningarna anses ha bidragit till tappet.

Enligt OECD, Eurostat är det nu endast i Island, i Sverige och i Danmark som över 60 procent av de anställda är med i facket. Sverige och Island är också de enda länder på en lista över tolv EU-medlemmar som har sett reallöneökningar 2010-2013.

Källa: The Economist

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.