Lisa Sandén är ny ombudsman på Sveriges Ingenjörer och tar över ansvaret på förhandlingsavdelningen för att bevaka högskolefrågorna.
Lisa Sandén är ny ombudsman på Sveriges Ingenjörer och tar över ansvaret på förhandlingsavdelningen för att bevaka högskolefrågorna.
Vad har du gjort tidigare?
– Jag är utbildad jurist och har jobbat drygt ett år på Psykologförbundet. Där arbetade jag enbart med medlemsrådgivning. Det är ett mycket mindre förbund med bara 16 anställda på kansliet och på så vis har jag verkligen lärt mig från grunden hur en facklig organisation fungerar.
Vad blir ditt ansvar på Sveriges Ingenjörer?
– Jag blir den ombudsman som bevakar högskolefrågorna. Självklart innebär det ett samarbete med förbundets utredare som bevakar det här området. Jag kommer förhoppningsvis med tiden att bli den ombudsman här som är mest insatt i de problem och frågor som är särskilt viktiga för våra högskoleanställda. Jobbet innebär också att jag deltar i flera olika arbetsgrupper som till exempel förbundets högskoleråd och Sacos grupp för högskolefrågor. Dessutom blir jag ansvarig för alla medlemsärenden på några högskolor, bland annat KTH.
Vilka frågor är särskilt viktiga för medlemmar som jobbar på högskolor?
– Jag behöver nog lite mer tid för att kunna säga att jag har en klar bild men jag hör vilka frågor som återkommer i diskussionerna. Anställningsformerna på högskolorna är en sådan fråga eftersom väldigt många där är visstidsanställda. Möjligheterna att kunna varva arbete på högskola med arbete i näringslivet måste också blir bättre.
Känner du någon medvind för högskolornas problem och utmaningar?
– Ja, faktiskt. På ett seminarium på Medlingsinstitutet häromveckan lyssnade jag på hur Annika Winsth, chefsekonom för Nordea förklarade varför det är så viktigt att Sverige är ett attraktivt land för forskare från hela världen. Hon berättade hur viktigt det är att Sverige kan fortsätta att ta fram innovationer på en mängd olika områden. Det är grunden för nya företag men också för att locka hit utländska företag. Sverige behöver bra villkor för lärare och forskare på högskorna, inte bara för de enskilda individernas skull, utan för hela Sverige.