Här är de 10 förmånerna som används mest

Lönestatistik, rådgivning, webbinarier och tidningar är några av förmånerna som används mest.

Vad använder medlemmar i Sveriges Ingenjörer mest av de förmåner man kan få av facket? Svaret finns här.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer finns en rad förmåner – från rabatter på banklån och tågbiljetter, till juridisk hjälp, patentrådgivning och stöd för att driva eget företag.

– Det är som två delar i förmånerna. Den ena är att vi som fackförbund naturligtvis ska stötta med förhandlingshjälp. Den andra delen handlar mer om kompetensutveckling, karriär, jobbsökande och nätverk. Egen utveckling i rollen som ingenjör, säger Natasha Kavalic, chef för Sveriges Ingenjörers enhet som jobbar med förmåner.

Så vad använder medlemmarna mest av allt det här? Tillsammans med Petra Lindell, chef för administration på Sveriges Ingenjörer, som jobbar mycket med rådgivning till medlemmar, har Natasha Kavalic sammanställt listan med mest använda förmåner.

Här är den:

1. Saco Lönesök – att logga in och se lönestatistik för olika grupper

2. Tidningarna Ny Teknik och Ingenjören

3. Bank- och försäkring – lån och försäkringar med förmånliga villkor

4. Webbinarier och seminarier

5. Kontakt med Sveriges Ingenjörers rådgivning – på mejl och telefon

6. Förhandlingshjälp

7. Karriär- och jobbsökartjänster: CV-granskning, granskning av anställningsavtal, Fråga rekryteraren, intervjuträning med mera

8. Nätverk och mentorskap

9. E-kurser: Självledarskapskurs, chefsskola

10. Inkomstförsäkringen – fyller ut a-kassan om man blir arbetslös

Trots att inkomstförsäkringen hamnar långt ner på listan, som relativt lite använd eftersom arbetslösheten för ingenjörer är låg, så är den nog mest populär av förmånerna.

– Inkomstförsäkringen är en av de största anledningarna för många att vara med i facket. Att man har trygghet om man blir arbetslös, säger Petra Lindell.

Råd om allt från lön till uppsägning

På plats 5 på listan finns rådgivning, dit medlemmar ringer eller mejlar för att få råd.

– Det är mest frågor om uppsägning på grund av arbetsbrist och om lön. Och om anställningsvillkor generellt, ”Får arbetsgivaren göra så här?”. Och så frågor om semester och föräldraledighet när det är aktuellt, säger Petra Lindell.

Sveriges Ingenjörers rådgivning är dessutom prisbelönt flera år i rad, senast med en tredjeplats i Brilliant awards.

Vid mer komplexa ärenden får man i stället förhandlingshjälp (plats 6 på listan) och då kopplas en ombudsman in specifikt på ens ärende.

Men Petra Lindell påminner om att det också finns mycket bra information och många checklistor på Sveriges Ingenjörers webbplats. Till exempel hur man själv kan gå igenom punkterna i sitt anställningsavtal innan man skriver på.

Största nätverket för ingenjörer

En ganska ny förmån som Natasha Kavalic vill slå ett extra slag för är nätverk (på plats 8).

– Sveriges Ingenjörer är ju Sveriges största nätverk för ingenjörer. Och en möjlighet att ha kontakt med andra ingenjörer är i våra digitala och fysiska nätverk. Och de ökar i antal för varje dag.

Hopslaget med nätverk på plats 8 finns mentorskap. Här finns tjänsten Mentorsök, som innebär att de som vill vara mentorer och de som vill ha en mentor själva kan få kontakt.

– Både i nätverken och för mentorer och adepter är det medlemmar som hjälper medlemmar, säger Natasha Kavalic.

Stor bredd

Hon och Petra Lindell konstaterar att Sveriges Ingenjörer både är ett fackförbund och en intresseorganisation, vilket gör att förmånerna sprider sig från försäkringar och hjälp när man söker jobb, till att engagera sig fackligt, att det finns en solidarisk tanke.

– Det är bra att ha en bredd i utbudet. Det finns något för alla.

Här hittar du Sveriges Ingenjörers alla förmåner och tjänster.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”In India, there are no unions for IT consultants.”

”In India, there are no unions for IT consultants.”

When IT engineer Thivakar Allimuthu moved to Sweden from India, he was surprised to find so many of his colleagues were union members. Just a few months later, he became a union representative at his workplace.
Fler artiklar