Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVinnarna av årets Teknik-SM

Vinnarna av årets Teknik-SM

tsm2015-teemclueless_beskuren
KTH-studenterna i Teem Clueless är vinnare av årets Teknik-SM. Foto: Anna Liljegren.

I helgen hölls årets Teknik-SM. Omkring 130 lag hade anmält sig varav åtta gick till semifinal i Stockholm. Det vinnande laget blev KTH-studenterna i Teem Clueless.

För femte gången är det KTH som står som segrare av Teknik-SM. Förstapriset är en resa till Tanzania där vinnarna ska optimera en sjukhustvätt vid Lugala Lutheran hospital i Ulanga West i Morogoro, tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser.

– Det känns grymt skönt. Det var hård konkurrens så det känns riktigt härligt, säger Daniel Sjöholm, lagledare för Teem Clueless.

Kan du berätta lite om er idé? Och varför tror du att ni vann?

– Vi satsade på många små lösningar för att förbättra sjukhustvätten i Lugala Lutheran Hospital i Ulanga West. Bland annat har vi tittat på hur man kan använda sig av solljus i olika konstellationer för att värma upp vattnet i tvätteriet. Vi tror att solljus kan vara en bra lösning eftersom det är ganska mycket sol även under regnperioden i landet.
– Jag tror att vi lyckades fördela tiden mellan oss på ett bra sätt samt att vi har olika erfarenheter och kunskaper inom laget och därför kompletterar varandra väldigt väl.

Hur känns det att få resa till Tanzania och få möjlighet att implementera er idé?

– Det känns väldigt spännande och jag tror att man kommer få ett helt annat perspektiv på saker och ting.
Speciellt att vi får se hur det är på plats och hur människorna lever där.
Det vore kul om vi kunde bidra till en förbättring.

Förutom en resa till Tanzania kommer laget att få motta en stor tung buckla i samband med Polhemsfesten på Winterviken 17 november. Vinnarna får även titulera sig som svenska mästare i framtida teknik.

Teknik-SM arrangerades för första gången 2000 av Saab som ville bjuda in teknologer för att knyta kontakter. Efter några år tyckte Saab att det skulle vara bättre om tävlingen inte var kopplas till ett specifikt företag. Det var då Sveriges Ingenjörer kom in i bilden och har anordnat tävlingen sedan dess.

Under de tre senaste åren har förbundet samarbetat med Ingenjörer utan gränser för att visa bredden i yrket. Teknik-SM är uppdelat i tre etapper. Först äger en kvaltävling rum i datasalas på lärosäten runt om i landet. Alla lag består av max tre personer från grundutbildningen som loggar in på en tävlingsplattform som har öppet i tre timmar. I år var 130 lag som anmälde sig varav åtta stycken gick till semifinal i Stockholm.

Sandra Forsvik

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.