Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVinnarna av årets Teknik-SM

Vinnarna av årets Teknik-SM

tsm2015-teemclueless_beskuren
KTH-studenterna i Teem Clueless är vinnare av årets Teknik-SM. Foto: Anna Liljegren.

I helgen hölls årets Teknik-SM. Omkring 130 lag hade anmält sig varav åtta gick till semifinal i Stockholm. Det vinnande laget blev KTH-studenterna i Teem Clueless.

För femte gången är det KTH som står som segrare av Teknik-SM. Förstapriset är en resa till Tanzania där vinnarna ska optimera en sjukhustvätt vid Lugala Lutheran hospital i Ulanga West i Morogoro, tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser.

– Det känns grymt skönt. Det var hård konkurrens så det känns riktigt härligt, säger Daniel Sjöholm, lagledare för Teem Clueless.

Kan du berätta lite om er idé? Och varför tror du att ni vann?

– Vi satsade på många små lösningar för att förbättra sjukhustvätten i Lugala Lutheran Hospital i Ulanga West. Bland annat har vi tittat på hur man kan använda sig av solljus i olika konstellationer för att värma upp vattnet i tvätteriet. Vi tror att solljus kan vara en bra lösning eftersom det är ganska mycket sol även under regnperioden i landet.
– Jag tror att vi lyckades fördela tiden mellan oss på ett bra sätt samt att vi har olika erfarenheter och kunskaper inom laget och därför kompletterar varandra väldigt väl.

Hur känns det att få resa till Tanzania och få möjlighet att implementera er idé?

– Det känns väldigt spännande och jag tror att man kommer få ett helt annat perspektiv på saker och ting.
Speciellt att vi får se hur det är på plats och hur människorna lever där.
Det vore kul om vi kunde bidra till en förbättring.

Förutom en resa till Tanzania kommer laget att få motta en stor tung buckla i samband med Polhemsfesten på Winterviken 17 november. Vinnarna får även titulera sig som svenska mästare i framtida teknik.

Teknik-SM arrangerades för första gången 2000 av Saab som ville bjuda in teknologer för att knyta kontakter. Efter några år tyckte Saab att det skulle vara bättre om tävlingen inte var kopplas till ett specifikt företag. Det var då Sveriges Ingenjörer kom in i bilden och har anordnat tävlingen sedan dess.

Under de tre senaste åren har förbundet samarbetat med Ingenjörer utan gränser för att visa bredden i yrket. Teknik-SM är uppdelat i tre etapper. Först äger en kvaltävling rum i datasalas på lärosäten runt om i landet. Alla lag består av max tre personer från grundutbildningen som loggar in på en tävlingsplattform som har öppet i tre timmar. I år var 130 lag som anmälde sig varav åtta stycken gick till semifinal i Stockholm.

Sandra Forsvik

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?