Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadModern försäkring ökar jämställdhet

Modern försäkring ökar jämställdhet

Father Feeding Baby Sitting In High Chair At Mealtime
Foto: Monkey Business Images Ltd/Thinkstock

En enklare och mer modern föräldraförsäkring skulle öka jämställdheten. Det visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

– I rapporten ”Familjepolitik för alla? En ESO-rapport om föräldrapenning och jämställdhet”, har vi tittat på varför man tar ut föräldrapenning och vad som leder till att man tar ut. De som har högre utbildning tar i större utsträckning ut en mer jämn föräldrapenning. Vi har försökt hitta en övergripande bild och generella samband, säger Ann-Zofie Duvander, docent/forskare vid Stockholms universitet.

Förra veckan röstade riksdagen igenom en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen Reformen kommer troligen inte att påverka föräldrar som i dag inte tar ut föräldrapenning, men det finns andra viktiga aspekter som bör tas i akt i moderniseringen av föräldrapenningen.

Ett mer jämställt uttag av föräldrapenningdagar ökar barnets tillgång till båda föräldrarna och rapporten visar att föräldrar som delar föräldrapenningen mer jämställt i större utsträckning också skaffar fler barn.

I rapporten framgår det att det finns skillnader mellan olika grupper av föräldrar. Mammor och pappor med högskoleutbildning delar oftare föräldrapenningen mer jämt mellan sig, jämfört med dem med lägre utbildning som också har sämre inkomstnivå.

Ann-Zofie Duvander. Demografiska avdelningen. Epost: ann-zofie.duvander@sociology.su.se
Ann-Zofie Duvander, docent/forskare vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin

– Lågutbildade kvinnor har en svagare position på arbetsmarknaden och anledningen att gå tillbaka till arbetet snabbt är inte lika stor. I de förhållanden där kvinnan har en högre utbildning än mannen är inkomstutvecklingen i paret mer ojämn, säger Ann-Zofie.

Stora skillnader mellan socioekonomiska grupper visar att alla i Sverige inte har möjlighet att leva ett jämställt liv.

Fler pappamånader i försäkringen är en viktig reform som man räknar med kommer att påverkar fördelningen av dagar med föräldrapenning.

– När den första pappamånaden infördes så tog redan pappor med hög inkomst ut föräldrapenning. Vid införandet av den andra pappamånaden var det även pappor med medelinkomst som började ta ut föräldrapenning. Nu när man inför en tredje pappamånad tror jag inte att skillnaden kommer att bli så stor. De lågavlönade papporna kommer förmodligen inte att ta ut mer föräldrapenning.

– Jag tror att det här är en arbetsmarknadsfråga. För de pappor med låg inkomst beror det låga uttaget på ekonomin, och för de pappor med hög inkomst beror det låga uttaget troligen ofta på att man upplever mycket press från jobbet som gör att de inte kan vara hemma, säger Ann-Zofie.

Föräldraförsäkringen instiftades 1974 och syftet var att möjliggöra en kombination av arbete och familj för kvinnor och män. Försäkringen var en innovation bland rika välfärdsdemokratier. Rapporten visar att den svenska föräldraförsäkringen länge erhöll en unik position jämfört med många andra länder. I dag har ett flertal länder inför liknande förmåner som gynnar jämställdhet mer än vad föräldraförsäkringen gör i Sverige i dag.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, inrättades 1981 och är en självständig tankesmedja under finansdepartementet, och har i uppdrag att formulera och söka svar på frågor som har betydelse för den offentliga ekonomin.

Sandra Forsvik

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.