Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtOförändrad medlemsavgift nästa år

Oförändrad medlemsavgift nästa år

Sveriges Ingenjörers medlemsavgifter förblir oförändrade även nästa år, efter beslut i fullmäktige.

mer om fullmäktige

Läs även ”Så ska fler rösta till fullmäktige”.

En yrkesverksam, ordinarie medlem betalar för närvarande 230 kronor i månaden, eller 2 760 kronor per år, för att vara medlem i Sveriges Ingenjörer. Studerandemedlemmar betalar 15 kronor i månaden och pensionärer 432 kronor per år. Avgifterna kommer att ligga kvar på samma nivå 2016, har fullmäktige beslutat.

Budgeten för 2016 räknar med ett negativt resultat om -2,4 miljoner kronor. Detta följer ett beslut av fullmäktige förra året, som gick ut på att en utdelning från Akademikertjänst IAS AB ska användas till att stärka förbundets verksamhet de närmaste tre åren. Därför får budgeten för 2016 vara underfinansierad. I budgeten för nästa år pekar förbundet också på ett antal områden som behöver stärkas, bland annat förbundets synlighet i den offentliga debatten samt ökad kommunikation och interaktion med förbundets befintliga medlemmar.

Fler punkter i budgeten:

  • Antalet ersättningsdagar i inkomstförsäkringen kommer nästa år att öka från 120 till 150 dagar. Det ger därmed ett förbättrat skydd för de medlemmar som blir arbetslösa. Enhetspremien sänks från 35 kronor per medlem och månad till 32 kronor, vilket beror på att a-kassetaket höjdes den 7 september 2015.
  • Förbundet räknar med att antalet yrkesverksamme medlemmar ökar med 1,5 procent nästa år. Vid årets slut vill förbundet ha 147 200 medlemmar. Medlemsintäkterna ökar i så fall med 5,5 miljoner kronor.
  • Personalkostnader utgör 44 procent av budgeten för 2016. Avgifter till organisationer beräknas utgöra 20 procent av budgeten nästa år. Externa kostnader utgör 35 procent.
  • Förbundets externa kostnader beräknas uppgå till 114,5 miljoner kronor nästa år. Där ingår bland annat kostnader för konsulter (19,6 miljoner kronor), resa och logi (18,9 kronor) och tidningen Ny teknik (18,5 miljoner kronor). Kostnaderna för Ny teknik beräknas bli lägre jämfört med i år, då fler prenumerationer distribueras digitalt.
  • Ingenjören beräknas kosta 8 miljoner kronor nästa år.
  • Projektet Idélandet Sverige beräknas kosta 5,9 miljoner kronor nästa år.
  • Beräknat på en ordinarie medlem som betalar 230 kronor i månaden 2016 går flest antal kronor till förhandling (69 kronor). Därefter kommer medlemsservice, rekrytering och marknad (36 kronor) och inkomstförsäkring (32 kronor).

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.