Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer

AI behöver regler

Bild: the_renderfish/Thinkstock
Bild: the_renderfish/Thinkstock

I takt med att artificiell intelligens blir allt mer kraftfull växer också behovet av att kunna reglera maskinernas beteende. Det menar forskaren Magnus Hjelmblom som har skapat ett ramverk för att kunna göra det på ett säkert sätt.

Det kan komma en dag när maskiner med intellektuell förmåga kommer att kunna förbättra sig själva och utveckla en intelligens många gånger mer avancerad än vår egen. Somliga ser den här utvecklingen som mänsklighetens räddning, där maskinerna kan hjälpa oss att hantera svält, åldrande och sjukdomar. Andra menar att artificiell intelligens kan innebära början på slutet för mänskligheten.

Forskaren Magnus Hjelmblom vid Högskolan i Gävle hör till den mindre oroliga skaran. Med hjälp av normer, olika slags regler som reglerar beteende, kan vi se till att agenterna, det vill säga program som är helt eller delvis självständiga och kan göra egna val, bara gör det de har tillåtelse till, säger han. Magnus Hjelmblom har i sin avhandling använt och vidareutvecklat ett algebraiskt ramverk för att kunna göra just detta.

– Om man vill kunna styra mjukvaruagenters beteende, eller robotar som på något sätt ska samspela med varandra, så måste man reglera dem på något sätt. Ett sätt är att använda normer, ett begrepp som för tankarna till outtalade sociala regler, men i mitt fall kan det också röra sig om om formella regelsystem och lagar, berättar Magnus Hjelmblom.

Agenternas beteende kan styras av vad de vill göra samtidigt som de styrs av ett normativt system som berättar vad de får och inte får göra.

Fördelen med att utgå från algebra i stället för logik, som har varit det vanligaste hittills, är bland annat att den algebraiska metoden lämpar sig väl för tillämpning i datavetenskapliga sammanhang, något som demonstreras i avhandlingen, säger Magnus Hjelmblom.

– Datavetenskapliga problem modelleras ofta med hjälp av formell logik, men för att kunna säga något utöver de enkla samband som gäller i alla sammanhang så måste logiken kopplas till det underliggande problemområdet, som ofta beskrivs i mängdteoretiska termer. Det är där algebran kommer in i bilden. Varför då inte börja direkt med den algebraiska strukturen, i stället för att ta en omväg via logiken?

Det som är avgörande för utvecklingen av artificiell intelligens är att människorna behåller kontrollen över den, anser Magnus Hjelmblom.

– Fattar vi en lång rad korkade beslut kan vi tappa kontrollen. Jag tror att det i slutändan är viktigt att vi under överskådlig tid, även om maskinerna utvecklas allt mer, behåller kontrollen över maskinerna och att människorna behåller ansvaret för maskinernas utveckling.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.