Digitaliseringskommissionen har i dag överlämnat sitt femte delbetänkande till regeringen. Kommissionen föreslår bland annat att myndigheter i första hand skickar post digitalt och att det ska vara möjligt för underrepresenterat kön vid vissa högre it-utbildningar att få sina studielån avskrivna efter examen.
Digitaliseringskommissionen har i dag överlämnat sitt femte delbetänkande till regeringen. Kommissionen föreslår bland annat att myndigheter i första hand skickar post digitalt och att det ska vara möjligt för underrepresenterat kön vid vissa högre it-utbildningar att få sina studielån avskrivna efter examen.
läs mer
Digitaliseringskommissionen tillsattes 2012 med uppgiften att verka för målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Läs kommissionens nya betänkande här.
Digitaliseringskommissionen presenterade sitt femte delbetänkande för it-minister Mehmet Kaplan (MP) under en presskonferens i Rosenbad på tisdagsmorgonen. Bland kommissionens förslag finns att myndigheter i första hand ska skicka post digital och att den traditionella posthanteringen fasas ut under en treårsperiod. Samtliga individer och företag ska få tillgång till en digital postlåda för att ta emot mejl från staten, vilket enligt beräkningar skulle bespara staten 1 381 miljoner kronor över 10 år och minska koldioxidutsläppen.
Det förslag som väckt mycket debatt redan innan presskonferensen handlar om it-utbildningar. Digitaliseringskommissionen föreslår att ett incitamentsprogram införs för att öka könsbalansen på högre it-utbildningar. Förslaget går ut på att den som tillhör underrepresenterat kön vid en högre it-utbildning där könsbalansen är under 15/85 ska kunna få sina studiemedel avskrivna efter erlagd examen. Utbildningen ska vara på sex terminer, det vill säga på kandidatnivå. Programmet skulle enligt förslaget gälla som längst till dess att utbildningen når könsfördelningen 30/70.
På presskonferensen i Rosenbad förklarade Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH och Digitaliseringskommissionens ordförande, att detta inte handlar om någon kvotering, eftersom antagningen till utbildningarna kommer att fungera som vanligt. Förslaget är riktat mot individer. Ett skäl till att arbeta för en jämnare könsfördelning vid högre it-utbildningar är att vi behöver teknik som alla kan använda, sade han.
– Det är avgörande att vi får alla perspektiv när vi utvecklar teknik för framtiden, sade Jan Gulliksen under presskonferensen.
Digitaliseringskommissionen har i sitt femte delbetänkande identifierat totalt sex strategiska områden och lagt fram tretton förslag, som ska bidra till att Sverige blir bäst i världen på att använda sig av digitaliseringens möjligheter. De strategiska områdena är:
- Kontinuerligt, statligt främjande
- Regelverk som fungerar i och för den digitala omställningen
- Kompetens för det digitala samhället. ”Det finns en matchningsproblematik på arbetsmarknaden som behöver mötas med kompetensutveckling” förklarade Jan Gulliksen under presskonferensen. Digitaliseringskommissionen föreslår att regeringen inrättar ett samverkansråd för digitala jobb.
- Infrastruktur för att främja digitaliseringen
- Datadriven innovation för tillväxt och välfärd
- Säkerhet och integritet i en digital tid.
Ania Obminska