Att betydligt fler män än kvinnor utbildar sig till data-och maskiningenjör har mycket att göra med en skillnad i förväntningar, visar en avhandling vid Karlstads universitet.Att betydligt fler män än kvinnor utbildar sig till data-och maskiningenjör har mycket att göra med en skillnad i förväntningar, visar en avhandling vid Karlstads universitet.
Vilket förhållande vi har till teknik grundläggs redan när vi är små. Män förväntas i högre grad vara intresserade av teknik än kvinnor och delar också oftare sitt intresse med andra män, visar forskaren Line Holths avhandling.
– Det finns problematiska kulturmönster som upprätthåller idén om att manlighet och teknik hör ihop, säger hon.
Det här är ett skäl till att vägen för kvinnliga ingenjörer kan bli krokigare än för manliga ingenjörer.
Syftet med Line Holths avhandling har varit att ”belysa, förklara och problematisera kvinnors och mäns vägar till och inom ingenjörsyrket”. Line Holth har tittat särskilt på maskin- och dataingenjörer, där kvinnor fortfarande är kraftigt underrepresenterade. En av de fyra delstudier som ligger till grund för avhandlingen visar att ungefär var femte av totalt 3 662 utexaminerade ingenjörer 2001–2007 som hade gått en inriktning mot elektroteknik, teknisk fysik eller datavetenskap var kvinna.
Att fler kvinnor läser till ingenjör är viktigt inte bara för ökad jämställdhet, utan också för att trygga framtidens kompetensförsörjning, framhåller Line Holth.
– Man har också satsat mycket resurser på att försöka få in kvinnor till IT-ingenjörsutbildningar utan att lyckas så bra, säger hon.
läs mer
Hela avhandlingen ”Den raka och den krokiga vägen – Om genus, ingenjörer och teknikkarriärer” kan du ladda ned här.
Line Holth har även djupintervjuat 24 maskin- och dataingenjörer som har tagit sin examen vid Karlstads universitet och 22 ingenjörer på ett IT-konsultbolag i regionen. Intervjuerna visade att kvinnorna i högre grad sökte sig till ingenjörsyrket för att de såg det som en bra karriärmöjlighet, medan männen i högre grad valde yrket på grund av ett utpräglat passionerat teknikintresse.
När Line Holth jämförde sina resultat med en liknande studie för tjugo år sedan visade det sig att den starka kopplingen mellan män, maskulinitet och teknik lever kvar.
– De manliga maskiningenjörerna som jag intervjuade hade i högre grad mekat med moppen, borrat och skruvat med sina pappor eller kompisar. De valde teknik i högstadiet, fordon- eller industriinriktning i gymnasiet. Det var deras stora intresse och passion, berättar Line Holth.
På samma sätt hade de manliga dataingenjörerna i högre grad redan tidigt börjat programmera, valt datakunskap i högstadiet och en datainriktning i gymnasiet. För de manliga ingenjörerna var teknikintresset också ett fritidsintresse.
– Så var det inte för de kvinnliga ingenjörer jag intervjuade. En del av de kvinnliga ingenjörerna hade haft teknikintresserade pappor, men de beskrev sig själva mer som iakttagare, än utövare av tekniska projekt.
Vad många av kvinnorna hade gemensamt var att de tidigt hade haft ett intresse för matematik, naturvetenskap och logiskt tänkande.
När Line Holth tittade närmare på de totalt 3 662 individer som tog en högskole- eller civilingenjörsexamen inom elektroteknik, teknisk fysik och datavetenskap under åren 2011–2007 visade det sig att de kvinnliga ingenjörerna har fått sämre löne- och karriärutveckling på arbetsmarknaden än män med samma utbildningskvalifikationer. Detta alltså trots att kvinnor i högre grad såg yrkesvalet som en karriärväg och att det har satsats mycket resurser, både från näringsliv och stat, på att öka andelen kvinnor i dessa branscher.
I sina intervjuer kunde Line Holth dock se att de manliga ingenjörerna pratade mer om familjen och faderskap och var mindre fokuserade på karriären än de manliga ingenjörer som intervjuades för tjugo år sedan. Detta kan bidra till en förändring i framtiden, tror hon.
– Jag tror att den svenska jämställdhetspolitiska diskussionen om delat föräldraskap har börjat förändra situationen och kommer att fortsätta göra det. Genom att män tar större ansvar i familjelivet kan också kvinnor göra karriär i högre utsträckning.
Om fler kvinnor ska lockas av ingenjörsyrket behöver fler involveras, anser Line Holth. Studie- och yrkesvägledarna i grundskolan kan ha en viktig roll, men även näringslivet.
– Näringslivet måste titta närmare på varför unga kvinnor som väljer en ingenjörsutbildning för att göra karriär sedan inte får befattningar som motsvarar deras utbildningsnivå. En viktig del av det arbetet är jämställda organisationer, med högt i tak och stor förståelse för att unga ingenjörer i dag har önskemål om att sätta både ingenjörskarriär och familjeliv i fokus.
Ania Obminska
1 kommentar
Vi är kanske inte så moderna som vi tycker att vi är.