Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningFler kvinnor tar ingenjörsexamen

Fler kvinnor tar ingenjörsexamen

Fler är någonsin, nästan 68 000 studenter, tog en högskoleexamen förra året. Mest ökar examen på avancerad nivå och inom tekniska utbildningar har andelen kvinnor ökat kraftigt.

Antalet examina men också antalet examinerade inom högskolan har mer än fördubblats sedan början av 90-talet. Mellan 1991/92 och 2014/15 har antalet examinerade ökat från 31 600 till 67 900. Antalet examina har under samma period ökat från 32 100 till 80 900 visar en analys från UKÄ, Universitetskanslersämbetet.

Att antalet examina skiljer sig markant från antalet examinerade beror bara till mindre del på att en person kan ta ut examina på olika nivåer samma år. En betydligt större del av skillnaden beror på att studenterna tar dubbla examina, det vill säga att en individ får två (eller ännu fler) examina, baserade på samma utbildning. Det här är vanligast inom vårdutbildningar men också på ingenjörsutbildningar och arkitektutbildningar.

Sedan början av 90-talet har antalet examinerade ökat mest på utbildningar inom samhällsvetenskap och juridik. Antalet examinerade inom utbildningar inriktade mot teknik och tillverkning har lite mer än fördubblats.

När det gäller utbildningar till civil- och högskoleingenjör har samma tre program varit de största under de senaste tio åren men det har skett förändringar på toppplatsen. För civilingenjörer var maskinteknik det största programmet läsåret 2005/2006 men har i dag puttats ner till andra platsen av industriell ekonomi. Teknisk fysik var för tio år sedan och är fortfarande det tredje största civilingenjörsprogrammet.

LÄS mer

Läs hela analysen från UKÄ här:

Bland högskoleingenjörsprogrammen var datateknik den största inriktningen för tio å sedan men i dag är byggnadsteknik den överlägset största. Maskinteknik är i dag det nästa största högskoleingenjörsprogrammet och datateknik är det tredje största.

I dag utgör kvinnor 60 procent av studenterna på högskolan och på flera utbildningsinriktningar har andelen kvinnor ökat kraftigt. På tekniska utbildningar har andelen kvinnliga studenter som tar examen nästan fördubblats, från 18 procent sedan början av 90-talet till 32 procent läsåret 2014/15.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.