Fler kvinnor tar ingenjörsexamen

Foto: Thinkstock/iStock.

Foto: Thinkstock/iStock.

Fler är någonsin, nästan 68 000 studenter, tog en högskoleexamen förra året. Mest ökar examen på avancerad nivå och inom tekniska utbildningar har andelen kvinnor ökat kraftigt.

Fler är någonsin, nästan 68 000 studenter, tog en högskoleexamen förra året. Mest ökar examen på avancerad nivå och inom tekniska utbildningar har andelen kvinnor ökat kraftigt.

Antalet examina men också antalet examinerade inom högskolan har mer än fördubblats sedan början av 90-talet. Mellan 1991/92 och 2014/15 har antalet examinerade ökat från 31 600 till 67 900. Antalet examina har under samma period ökat från 32 100 till 80 900 visar en analys från UKÄ, Universitetskanslersämbetet.

Att antalet examina skiljer sig markant från antalet examinerade beror bara till mindre del på att en person kan ta ut examina på olika nivåer samma år. En betydligt större del av skillnaden beror på att studenterna tar dubbla examina, det vill säga att en individ får två (eller ännu fler) examina, baserade på samma utbildning. Det här är vanligast inom vårdutbildningar men också på ingenjörsutbildningar och arkitektutbildningar.

Sedan början av 90-talet har antalet examinerade ökat mest på utbildningar inom samhällsvetenskap och juridik. Antalet examinerade inom utbildningar inriktade mot teknik och tillverkning har lite mer än fördubblats.

När det gäller utbildningar till civil- och högskoleingenjör har samma tre program varit de största under de senaste tio åren men det har skett förändringar på toppplatsen. För civilingenjörer var maskinteknik det största programmet läsåret 2005/2006 men har i dag puttats ner till andra platsen av industriell ekonomi. Teknisk fysik var för tio år sedan och är fortfarande det tredje största civilingenjörsprogrammet.

LÄS mer

Läs hela analysen från UKÄ här:

Bland högskoleingenjörsprogrammen var datateknik den största inriktningen för tio å sedan men i dag är byggnadsteknik den överlägset största. Maskinteknik är i dag det nästa största högskoleingenjörsprogrammet och datateknik är det tredje största.

I dag utgör kvinnor 60 procent av studenterna på högskolan och på flera utbildningsinriktningar har andelen kvinnor ökat kraftigt. På tekniska utbildningar har andelen kvinnliga studenter som tar examen nästan fördubblats, från 18 procent sedan början av 90-talet till 32 procent läsåret 2014/15.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar