Sverige är på väg in i en högkonjunktur visar en ny prognos från Konjunkturinstitutet. Den ger stöd åt fackförbundens krav på löneökningar, men om arbetsgivarna påverkas är tveksamt.
Sverige är på väg in i en högkonjunktur visar en ny prognos från Konjunkturinstitutet. Den ger stöd åt fackförbundens krav på löneökningar, men om arbetsgivarna påverkas är tveksamt.
Alla signaler tyder på att Sveriges ekonomi är stark och att den kommer fortsätta att vara stark framöver. Arbetslösheten sjunker och under 2016 och 2017 ökar sysselsättningen med 140 000 personer. BNP ökar, dock i en långsammare takt än tidigare. Tillverkningsindustrin ger också positiva besked och rapporterar god ordertillväxt. Sammantaget väntas tillväxten i produktionen i näringslivet bli hög i år, även om den minskar något jämfört med 2015.
Konjunkturinstitutets prognos stämmer bra överens med flera andra ekonomiska prognoser som har presenterats under vintern. I den pågående avtalsrörelsen har Facken inom industrin lyft fram siffror från bland annat SCB, Riksbanken och Eurostat, som visar att industriproduktionen har ökat med 4 procent förra året och industrins produktivitet har ökat med lika mycket.
Med stöd av prognoserna begär Facken inom industrin löneökningar på 2,8 procent, ett krav som Teknikföretagen anser är orimligt högt.
Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers ordförande, är tveksam till om Konjunkturinstitutets rapport stärker fackförbunden i förhandlingarna.
– Jag är inte säker på att den påverkar förhandlingarna. Vi har hela tiden vetat att konjunkturen är bättre än arbetsgivarna säger. De hävdar med en dåres envishet att industrin har ett sämre läge än många oberoende ekonomer hävdar. Därför tror jag inte att arbetsgivarna påverkas av Konjunkturinstitutets rapport.
Konjunkturinstitutet presenterade också en konjunkturbarometer som bygger på enkätintervjuer med företag. I takt med att arbetslösheten sjunker varnar barometern för ett orosmoln.
– Företagen rapporterar att det är allt svårare att få tag i arbetskraft, framför allt inom byggindustrin och handeln, säger Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet.
Bristen på arbetskraft ökade i näringslivet under det fjärde kvartalet 2015 och väntas öka snabbare både i år och nästa år.
Karin Virgin