Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFortsatt stark tillväxt i Sverige

Fortsatt stark tillväxt i Sverige

Foto: Huntstock/Thinkstock.
Foto: Huntstock/Thinkstock.

Sverige är på väg in i en högkonjunktur visar en ny prognos från Konjunkturinstitutet. Den ger stöd åt fackförbundens krav på löneökningar, men om arbetsgivarna påverkas är tveksamt.

Alla signaler tyder på att Sveriges ekonomi är stark och att den kommer  fortsätta att vara stark framöver. Arbetslösheten sjunker och under 2016 och 2017 ökar sysselsättningen med 140 000 personer. BNP ökar, dock i en långsammare takt än tidigare. Tillverkningsindustrin ger också positiva besked och rapporterar god ordertillväxt. Sammantaget väntas tillväxten i produktionen i näringslivet bli hög i år, även om den minskar något jämfört med 2015.

Konjunkturinstitutets prognos stämmer bra överens med flera andra ekonomiska prognoser som har presenterats under vintern. I den pågående avtalsrörelsen har Facken inom industrin lyft fram siffror från bland annat SCB, Riksbanken och Eurostat, som visar att industriproduktionen har ökat med 4 procent förra året och industrins produktivitet har ökat med lika mycket.

Med stöd av prognoserna begär Facken inom industrin löneökningar på 2,8 procent, ett krav som Teknikföretagen anser är orimligt högt.

Ulf Bengtsson, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. Pressbild
Ulf Bengtsson, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers ordförande, är tveksam till om Konjunkturinstitutets rapport stärker fackförbunden i förhandlingarna.

– Jag är inte säker på att den påverkar förhandlingarna. Vi har hela tiden vetat att konjunkturen är bättre än arbetsgivarna säger. De hävdar med en dåres envishet att industrin har ett sämre läge än många oberoende ekonomer hävdar. Därför tror jag inte att arbetsgivarna påverkas av Konjunkturinstitutets rapport.

Konjunkturinstitutet presenterade också en konjunkturbarometer som bygger på enkätintervjuer med företag. I takt med att arbetslösheten sjunker varnar barometern för ett orosmoln.

Jesper Hansson
Jesper Hansson

– Företagen rapporterar att det är allt svårare att få tag i arbetskraft, framför allt inom byggindustrin och handeln, säger Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Bristen på arbetskraft ökade i näringslivet under det fjärde kvartalet 2015 och väntas öka snabbare både i år och nästa år.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.