Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDigital detox blir allt större fråga

Digital detox blir allt större fråga

517938214
Foto Rawpixel Ltd/Thinkstock

Det uppmärksammas alltmer att det ständiga kollandet av mejl och sociala media inte är bra för hjärnan. Hjärnforskare rekommenderar digital detox, och det finns till och med appar för det. Men inte minst för ungdomar, vana vid att ha mobilen som kontakt med omvärlden, kan det vara svårt att avstå.

Varje gång vi avbryts av ett meddelande på mobilen, tappar vi fokus på det vi håller på med, hävdar forskare. Vi tittar på mobilerna i genomsnitt 150 gånger per dag, och tappar varje gång fokus från något annat.

Ett nytt begrepp har därför vuxit fram de senaste åren. Digital detox brukar definieras som en tidsperiod då man avstår från smartphones, surfplattor och datorer. Det ses generellt som en möjlighet att minska stress och ångest och öka fokus på den fysiska omgivningen. Ironiskt nog finns det till och med ett flertal appar som ska hjälpa till med att stänga av mobilen och surfplattan.

En app heter just Digital Detox. Den erbjuder användaren att helt stänga av apparaten under en viss tid, från 30 minuter upp till en månad. När man väl har valt att stänga är det omöjligt att slå på apparaten innan tiden har gått ut. Endast nödsamtal fungerar. Moment heter en annan app med ett mildare angreppssätt. Den sätter en gräns för hur mycket mobilen eller surfplattan får användas varje dag. Appen Offtime blockerar alla samtal, utom vissa utvalda som kommer igenom. Ytterligare en, Antisocial, blockerar sociala media som Facebook och Instagram under en viss tid.

Workfulness heter ett utbildningsprogram i samma anda. Det är skapat av hjärnforskaren Katarina Gospic tillsammans med teleoperatören Telenor och bygger på att skapa tid på jobbet som är helt fri från digitala avbrott, för att öka sinnesnärvaron och därmed effektiviteten. Genom att bland annat lämna ifrån sig mobilen vissa tider, blir medarbetarna mer närvarande här och nu på arbetsplatsen.

Elin Häggberg
Elin Häggberg Foto Privat

Men det är heller ingen självklarhet att vilja avstå från epost och sociala medier. Yngre personer som mer eller mindre har växt upp med den digitala tekniken kan se annorlunda på frågan. Elin Häggberg, 26 år, teknikbloggare och student på digitala mediedesignprogrammet i Örebro, slängde alla sina appar för sociala medier under påskveckan. Hon gjorde det som ett experiment, ett samarbete med internetmuseet. Hon blev mest lättad när hon i slutet på veckan åter kunde använda sina invanda appar för att hålla kontakt med omvärlden.

Hon säger att experimentet fick henne att reflektera över sitt användande av sociala medier, och att det därmed också blev tydligt för henne själv hur hennes relation till tekniken ser ut och varför hon använder den.

Vad var jobbigast med att vara utan sociala medier i en vecka?
– Jag upplevde ingen avgiftningsabstinens. Snarare kände jag mig väldigt frånkopplad från världen. Det kändes tomt och tyst. Eftersom mitt informationsflöde minskade markant kändes det långsamt o lugnt, men på ett tråkigt sätt.

Vad tycker du att du lärde dig av experimentet?
– De som är mer negativa till sociala medier tycker att man slösar bort sin tid, att man blir beroende av likes och kommentarer, men jag märkte att det går bra att vara utan sociala medier. Men jag märkte också att jag inte heller fick särskilt mycket mer tid över. Jag blev inte så mycket mer avslappnad heller, det blev mest lite tråkigare faktiskt. Jag väljer ju att hålla på med sociala medier. Jag håller kontakt med fler på ett enklare sätt, och jag kopplar upp mig mot omvärlden och är mer delaktig.

Gav experimentet några bestående förändringar i ditt användande av sociala medier?
– Ja, jag har tagit bort flera notiser. Det är skönt att de inte kommer upp hela tiden. Nu går jag in själv o kollar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.