”Passar inte att lösa med konflikt”

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega och förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen, hoppas att frågan om flexpension ska kunna lösas i den här avtalsrörelsen.

Stefan Koskinen, Almega. Pressbild.

Stefan Koskinen, Almega. Pressbild.

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega och förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen, hoppas att frågan om flexpension ska kunna lösas i den här avtalsrörelsen.

läs mer

– Vi tänker inte låsa in våra medlemmar i en dålig modell för flexpension. Därför ska vi fortsätta förhandla om rätten till flexpension och trycka på motparten, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Ingenjören. Läs intervjun med henne här.

– Vi tycker att den här flexpension är en sådan fråga som man ska lösa i förhandlingar. Den passar sig inte att lösa med konflikt. Vi har förhoppningar om att lösa frågan i den här avtalsrörelsen. Unionen har deklarerat att de släpper frågan nu, men vi hade gärna fortsatt diskussionerna med Unionen också.

Vad ser ni som det starkaste argument för er modell av flexpension?
– Fördelen med vår modell är att den är individuell. Den innebär att medarbetaren vid lönerevision själv får välja: ska jag ha en ökad pensionsavsättning eller ska jag ha en högre lön? Livssituationen för olika personer ser olika ut. Den som precis har köpt hus i Nacka väljer kanske hellre högre lön än ökad pensionsavsättning, medan den som bor hus i Hudiksvall och är i medelåldern kanske föredrar en ökad pensionsavsättning, till exempel.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Björn

    Att förespråka en individuell modell som kommer att ge ekonomiavdelningen huvudbry i tid och evighet när man förhandlar för arbetsgivaren betyder bara en sak – att lösningen kostar så pass mycket mindre än den orsakade kostnaden. Fast troligen skulle man ångra sig efter något år när man märker av extrakostnaden av det istället för att ekonomiavdelningen kan hantera alla anställda precis likadant….

    09 maj 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.