Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsen"Passar inte att lösa med konflikt"

”Passar inte att lösa med konflikt”

Stefan Koskinen, Almega. Pressbild.
Stefan Koskinen, Almega. Pressbild.

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega och förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen, hoppas att frågan om flexpension ska kunna lösas i den här avtalsrörelsen.

läs mer

– Vi tänker inte låsa in våra medlemmar i en dålig modell för flexpension. Därför ska vi fortsätta förhandla om rätten till flexpension och trycka på motparten, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Ingenjören. Läs intervjun med henne här.

– Vi tycker att den här flexpension är en sådan fråga som man ska lösa i förhandlingar. Den passar sig inte att lösa med konflikt. Vi har förhoppningar om att lösa frågan i den här avtalsrörelsen. Unionen har deklarerat att de släpper frågan nu, men vi hade gärna fortsatt diskussionerna med Unionen också.

Vad ser ni som det starkaste argument för er modell av flexpension?
– Fördelen med vår modell är att den är individuell. Den innebär att medarbetaren vid lönerevision själv får välja: ska jag ha en ökad pensionsavsättning eller ska jag ha en högre lön? Livssituationen för olika personer ser olika ut. Den som precis har köpt hus i Nacka väljer kanske hellre högre lön än ökad pensionsavsättning, medan den som bor hus i Hudiksvall och är i medelåldern kanske föredrar en ökad pensionsavsättning, till exempel.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Att förespråka en individuell modell som kommer att ge ekonomiavdelningen huvudbry i tid och evighet när man förhandlar för arbetsgivaren betyder bara en sak – att lösningen kostar så pass mycket mindre än den orsakade kostnaden. Fast troligen skulle man ångra sig efter något år när man märker av extrakostnaden av det istället för att ekonomiavdelningen kan hantera alla anställda precis likadant….

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Och en av dem som jobbar med det är ingenjören Rasmus Ågren. Här är hans...
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.