Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLund satsar på nanoteknik

Lund satsar på nanoteknik

Foto: pengyou91/Thinkstock

Lund ska växa som centrum för nanoteknik. En specialanpassad fabrik ska byggas för att skala upp nanoteknikprodukter från forskning till marknad. Anläggningen väntas också bli den första steget mot ett forskningsekosystem kring Max IV och ESS.

ProNano kallas anläggningen som ska användas av nanoteknikföretag som gör högteknologiska produkter och som behöver avancerad utrustning för att gå från forskning till färdig produkt. Det är universitetet som gör satsningen tillsammans med Region Skåne och RISE, statens ägarbolag för industriforskningsinstitut.

Den nya pilotproduktanläggningen kan bli den första stora satsningen på infrastruktur kring de båda mastodontanläggningarna ESS och Max IV. Heiner Linke är professor i nanofysik och föreståndare för Nano Lund, centrum för nanovetenskap vid Lunds universitet.

– Ett företag som skalar upp en produkt som bygger på nanomaterial måste gå genom flera steg, säger han, till exempel proof of performance, proof of reproducibility och proof of product. Det första steget sker i laboratoriet, i ett renrum, men när man skalar upp produktionen till tusentals exemplar, räcker inte universitetets renrum till.

Satsningen

NanoLund, Region Skåne och RISE har skrivit ett gemensamt white paper där de förklarar satsningen.

I ett white paper som förklarar satsningen beskrivs behoven så här: ”Det behövs tillförlitlighet i användningen, hög tillgänglighet, kompletterande tjänster med personal som är van att arbeta kommersiellt”. Här ges också ett exempel på ett lundensiskt företag som utvecklat en ny typ av lysdioder baserade på nanoteknik. När de skulle gå från prototyp till pilotproduktion flyttade de till USA för att det saknades infrastruktur och kringservice i Sverige.

Enligt Lars Samuelson, initiativtagare till ProNano, är det naturligt att en sådan här satsning på industrialisering av nanomaterial sker just i Lund.

– Här har man lyckats kombinera världsledande forskning med etablering av ett antal företag där forskningen tas hela vägen till marknaden, säger han i ett pressmeddelande.

Sverige är bra på nanoteknikforskning. På Chalmers finns världsledande experter på grafen, i Uppsala forskar man på magnetism och nya material, i Stockholm är man ledande på fotonik, medan Linköping har experter på nanostrukturerade material och ytskikt. I Lund är man bra på nanostrukturerade halvledarmaterial och här finns bland annat Sol Voltaics som tillverkar solceller med nanoteknik. Men den utrustning som behövs för att skala upp forskning till produkter är mycket dyr. ProNano ska bli en anläggning där instrumenten håller högsta tänkbara klass.

– Det är svårt för ett mindre företag att handla in utrustning för 50 miljoner kronor. I en sådan här anläggning kan alla företag, både små och stora, hyra in sig för att bedöma om produkterna håller. Vi tror att även andra servicebolag kan placeras här, som till exempel tjänster för provpreparation, säger Heiner Linke.

Han tror också att en anläggning som ProNano kan fungera som ett slags gränssnitt mot Max IV. Med kunskaperna om nanoteknik kan man även hjälpa företag som vill använda Max IV men som saknar kompetensen själva.

Ett problem för satsningar på avancerade nanomaterial är att andra typer av projekt har en större lockelse på investerarna. Riskkapitalbolagen är mer intresserade av mjukvara och sociala medier med betydligt kortare återbetalningstider. En anläggning ägnad åt pilotproduktion av nanoteknikbaserade produkter kan göra stor skillnad för mindre startupföretag i branschen som försöker nå marknaden.

– Vi har avslutat den första bedömningsfasen som finansierats av Vinnova. Nu följer en tvåårig uppstartsfas som väntas kosta cirka 16 miljoner kronor. Vi har 8 miljoner kronor, från Region Skåne och RISE, men det krävs sannolikt en insats från näringsdepartementet och kanske privata investerare också, säger Heiner Linke som hoppas på ett byggbeslut någon gång i höst.

Siktet är inställt på att anläggningen ska stå färdig 2018-2019. Målbilden är att anläggningen ProNano på 15 års sikt ska ha ett tiotal tjänsteföretag och ett trettiotal användarföretag i ett anslutande industrikluster.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.