Sover du ofta dåligt första natten på resa? I den främmande miljön har hjärnan svårt att slappna av och vänster hjärnhalva tar på sig rollen som nattvakt.
Sover du ofta dåligt första natten på resa? I den främmande miljön har hjärnan svårt att slappna av och vänster hjärnhalva tar på sig rollen som nattvakt.
Många känner säkert igen känslan. Första natten på resande fot, ofta på hotell, blir sömnen orolig. Trots att man sover lika många timmar som vanligt känner man sig allt annat än utvilad på morgonen. På en semesterresa spelar det mindre roll men för de som reser i tjänsten kan det vara svårt att koncentrera sig och göra ett bra jobb.
Nu har forskare vid Brown University i delstaten Rhode Island studerat hjärnan under sömn och kunnat konstatera varför vi sover sämre under den första natten i nya miljöer.
Forskarna har använt två olika metoder, MR-kamera och elektroder på huvudet, för att registrera hjärnans aktivitet under sömn på 35 unga friska män och kvinnor. Med tekniken har forskarna kunnat registrera vilken av de fyra sömnfaserna som respektive hjärnhalva befinner sig i.
– Med kameran och elektroderna har man kunnat se hur synkroniserad sömnen är mellan hjärnhalvorna. Man vet sedan tidigare att djur, till exempel delfiner som går upp till ytan och andras och fåglar som kan flyga flera dygn i sträck, kan sova med endast en hjärnhalva, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Nu har de amerikanska forskarna visat att människor har samma förmåga.
– När den högra hjärnhalvan befinner sig i djupsömn är den vänstra hjärnhalvan i en lättare sömnfas, så kallad asymmetrisk sömn. I den främmande miljön fungerar vänster hjärnhalva som en nattvakt, beredd på att snabbt vakna. Det är inte alls överraskande att vi känner oss trötta om delar av hjärnan inte går in i en fas av djupsömn. Den är viktig eftersom den har en återställande funktion för hjärnan, säger Christian Benedict.
Forskarna förändrade också ljudkulissen för försökssovarna. När man spelade upp främmande ljud vaknade försökspersonerna snabbt. Sömntesterna pågick under flera nätter och skillnaden var markant mellan den första natten och de följande nätterna. Redan under den andra natten gick båda hjärnhalvorna in i djupsömns samtidigt.
Christian Benedict menar att den här förmågan är någon som människan har med sig från förhistorisk tid när konsten att kunna ”slumra med ett öga” och vakna snabbt var avgörande för liv och död.
Han tycker att den amerikanska studien är intressant och tror att fler studier med samma metoder kan ge komma att ge intressanta resultat kring kopplingen mellan stress och sömn.
– Jag tror att hjärnan kan lära sig asymmetrisk sömn om du utsätter den för stress. Det är superspännande område och jag tror att vi kan vänta oss intressanta resultat på personer som lider av långvariga sömnsvårigheter, säger Christian Benedict.
Hans tips till alla som reser mycket och upplever de här besvären är att ta med sig något hemifrån med en välbekant doft, en egen kudde eller ett klädesplagg. Det är också viktigt att hålla kvar samma kvällrutiner som hemma.
– Brukar du läsa en stund innan du släcker, gör det även när du reser. Hjärnan är väldigt associativ och när den känner sig som hemma slappnar den av bättre, säger Christian Benedict.