Kvinnor verkar vara mer utsatta för arbetssjukdomar som beror på stress och arbetets organisation. Men beror det på kön eller på att kvinnor arbetar i andra sektorer än män? Kanske både och.
Kvinnor verkar vara mer utsatta för arbetssjukdomar som beror på stress och arbetets organisation. Men beror det på kön eller på att kvinnor arbetar i andra sektorer än män? Kanske både och.
Nya siffror från Arbetsmiljöverket visar att arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar. För sjätte året i rad ökar arbetssjukdomarna och mest ökar de hos kvinnor. De arbetssjukdomar som anses orsakade av arbetsorganisationen, för hög arbetsbelastning, stress med mera ökar hos både kvinnor och män men mest hos kvinnor.
Sedan 2011 har arbetssjukdomar på grund av sociala och organisatoriska orsaker ökat 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män. Arbetssjukdom på grund av fysisk belastning, kemiska och faktorer minskar medan de som beror på hög arbetsbelastning, stress, dåliga relationer med chef och arbetskamrater ökar.
Tidigare i år gjorde Arbetsmiljöverket en kunskapsöversikt vad gäller arbetsrelaterad ohälsa och kom fram till att traditionellt kvinnodominerade yrken inom skola, vård och omsorg ofta uppvisar en dålig arbetsmiljö med höga krav och låga resurser. Både kvinnor och män som arbetar inom dessa områden har högre ohälsa än andra.
I rapporten konstaterar man att stress och andra psykosociala arbetssjukdomar inte är ett ”kvinnoproblem”. Kvinnor och män är till exempel verksamma inom olika sektorer på arbetsmarknaden och det är en ojämn fördelning av kvinnor och män på olika hierarkiska nivåer.
Hélène Sandmark, arbetslivsforskare, har forskat om kvinnors och mäns sjukfrånvaro och vad som ligger bakom den. Även hon ser problem i arbetsmarknadens uppdelning mellan kvinnor och män.
– Att kvinnor är mer drabbade av sjukdom på grund av stress och organisatoriska orsaker beror inte på att de är kvinnor i första hand utan också på att vi har en väldigt segregerad arbetsmarknad där kvinnor är i majoritet inom så kallade kontaktyrken: vård, skola och omsorg.
Hélène Sandmark menar att kvinnors utsatthet för de här arbetssjukdomarna också beror på att kvinnor i arbetslivet agerar delvis annorlunda än män. För tio år sedan skrev hon och journalisten Monica Renstig boken ”Duktighetssyndromet” baserad på Hélènes forskning.
– Kvinnor är mycket ambitiösa och vill vara duktiga och till lags. Vi är generellt sämre på att säga ifrån och när vi gör det blir vi ofta betraktade som gnälliga. En av de kvinnor i ledarposition som jag intervjuade i boken berättade att när hon hade gått in i väggen ersattes hon av tre personer. Mannen som hade kommit efter henne hade helt frankt konstaterat att jobbet var alldeles för mycket för en person.
Att kvinnor ofta tar ett större ansvar för hemarbete kan också bidra till att de lättare drabbas arbetssjukdom. De får då inte möjlighet till återhämning ens efter arbetsdagen är slut.
Hélène Sandmarks råd till ambitiösa unga kvinnor som går ut i arbetslivet är försöka välja en bra chef som kan både stötta och bromsa och att välja en arbetsplats där man tycker om verksamheten.
Jenny Grensman