Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUnga forskare beslog Nasa med fel?

Unga forskare beslog Nasa med fel?

simonocarl1Ett gymnasiearbete om luftmotstånd tog Carl Nord och Simon Pettersson Fors från Kungsbacka till en stor vetenskapstävling i Arizona. Och kanske har de bevisat att även Nasa kan ha fel.

– Vi visste inte riktigt vilken nivå vårt arbete hade men när vi kom till finalen i Unga Forskare såg vi att vi hade gjort ett bra jobb, säger Simon Pettersson Fors när Ingenjören ringer honom och Carl Nord för att få veta mer.

Simon och Carl har precis gått ut naturvetenskapliga programmet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Under sista året för man ett större arbete för att förbereda sig för högskolestudier och Simon och Carl hade valt att göra sitt arbete inom fysik. De hade genom egna experiment undersökt luftmotstånd och kommit fram till att en konstant för hur aerodynamiskt något är, som Nasa har på sin hemsida, är alldeles för stor.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig att vi skulle vinna något, inte ens när vi kom till final i Unga Forskare, säger Carl Nord.

Men deras arbete ”Could Nasa be wrong?” vann och killarna fick en biljett till den internationella tävlingen Intel ISEF i Phoenix, Arizona, som samlar teknik-och naturvetenskapsintresserade gymnasiestudenter från hela världen.

– Om unga forskare kanske har tusen deltagare i sin slututställning så var det 1 700 här och studenter från 80–90 länder som deltog så det var ett stort arrangemang, säger Simon. Vi deltog med samma presentation som vi hade haft i Stockholm fast vi hade spetsat till den litet för att få uppmärksamhet.

Och det fick de. Nasa är en av sponsorerna till ISEF och det var många anställda därifrån på plats.

– De kom och pratade med oss och var väl litet skeptiska i början men sedan förstod de att vi verkligen hade räknat på det här och att vi inte bara var två kaxiga svenskar.

– Vi fick mejladressen till den som är ansvarig för konstanten på hemsidan så vi tänker kontakta honom och undersöka vem av oss som har rätt.

Till hösten se både Carl och Simon fram emot att börja läsa på Chalmers, Carl inom teknisk design och Simon på teknisk fysik.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?