Unga forskare beslog Nasa med fel?

Ett gymnasiearbete om luftmotstånd tog Carl Nord och Simon Pettersson Fors från Kungsbacka till en stor vetenskapstävling i Arizona. Och kanske har de bevisat att även Nasa kan ha fel.simonocarl1Ett gymnasiearbete om luftmotstånd tog Carl Nord och Simon Pettersson Fors från Kungsbacka till en stor vetenskapstävling i Arizona. Och kanske har de bevisat att även Nasa kan ha fel.

– Vi visste inte riktigt vilken nivå vårt arbete hade men när vi kom till finalen i Unga Forskare såg vi att vi hade gjort ett bra jobb, säger Simon Pettersson Fors när Ingenjören ringer honom och Carl Nord för att få veta mer.

Simon och Carl har precis gått ut naturvetenskapliga programmet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Under sista året för man ett större arbete för att förbereda sig för högskolestudier och Simon och Carl hade valt att göra sitt arbete inom fysik. De hade genom egna experiment undersökt luftmotstånd och kommit fram till att en konstant för hur aerodynamiskt något är, som Nasa har på sin hemsida, är alldeles för stor.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig att vi skulle vinna något, inte ens när vi kom till final i Unga Forskare, säger Carl Nord.

Men deras arbete ”Could Nasa be wrong?” vann och killarna fick en biljett till den internationella tävlingen Intel ISEF i Phoenix, Arizona, som samlar teknik-och naturvetenskapsintresserade gymnasiestudenter från hela världen.

– Om unga forskare kanske har tusen deltagare i sin slututställning så var det 1 700 här och studenter från 80–90 länder som deltog så det var ett stort arrangemang, säger Simon. Vi deltog med samma presentation som vi hade haft i Stockholm fast vi hade spetsat till den litet för att få uppmärksamhet.

Och det fick de. Nasa är en av sponsorerna till ISEF och det var många anställda därifrån på plats.

– De kom och pratade med oss och var väl litet skeptiska i början men sedan förstod de att vi verkligen hade räknat på det här och att vi inte bara var två kaxiga svenskar.

– Vi fick mejladressen till den som är ansvarig för konstanten på hemsidan så vi tänker kontakta honom och undersöka vem av oss som har rätt.

Till hösten se både Carl och Simon fram emot att börja läsa på Chalmers, Carl inom teknisk design och Simon på teknisk fysik.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar