Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDags att motionera till fullmäktige!

Dags att motionera till fullmäktige!

Villkor för vila vid beredskapstjänstgöring, DNA-tester och Sveriges Ingenjörers samarbeten handlar årets tre första motioner till fullmäktige om. Du som är medlem i Sveriges Ingenjörer och vill väcka en fråga till fullmäktige har till den 31 augusti på dig att skicka in en motion.

skriv en motion till fullmäktige

Sveriges Ingenjörers fullmäktige behandlar inkomna motioner från medlemmar jämna år. I år är det alltså dags igen. Har du en fråga som du vill väcka i fullmäktige? Skriv en motion och skicka den till förbundskansliet senast den 31 augusti. Mer information om hur du gör, och alla redan inkomna motioner till årets fullmäktige, hittar du här.

Den 30 oktober publiceras alla möteshandlingar inför fullmäktige på förbundets hemsida. Där kommer även motionerna att finnas, tillsammans med förbundsstyrelsens yttranden.

Under fullmäktige 13-15 november behandlas motionerna först i utskott, som lämnar förslag på hur motionerna ska behandlas i plenum. I plenum debatteras sedan utskottens förslag, som fullmäktige därefter fattar beslut om.

För anställda med beredskapstjänstgöring i Region Jönköpings Län är möjligheterna till återhämtning och rekreation begränsade, enligt motionärerna Per Thelander och Sune Carlsson. Arbetsgivaren ställer krav på korta inställelsetider och anställda får jobba in sin lagstadgade veckovila genom att jobba längre arbetsdagar och använda sin egen flextid för att få till den lagstadgade dygnsvilan.

– Rent juridiskt finns det i dag inget krav på arbetsgivaren att betala för dygns- och veckovila, men det är tråkigt för dem som har beredskapstjänstgöring att själva behöva kompensera för sin beredskap, säger Per Thelander, som också är vice ordförande i Sveriges Ingenjörers lokala fackklubb.

Ett tiotal av Sveriges Ingenjörers medlemmar i Region Jönköpings län har beredskapstjänstgöring. Det som har väckt mest diskussioner är veckovilan.

– Om du har haft en beredskapsvecka, måndag–måndag, måste du ta ledigt efterföljande fredag, genom att ta från dina egna kompensationstimmar, enligt principen att det max får vara 11 dagar mellan två ledighetsperioder. berättar Per Thelander.

Allt detta berör inte bara Sveriges Ingenjörers medlemmar lokalt, förklarar Per Thelander. Det finns fler i regionen som har beredskapstjänstgöring och som drabbas på samma sätt. Samma problem förekommer också i andra landsting och kommuner.

Per Thelander och Sune Carlsson skriver i sin motion att de vill att arbetsgivaren bekostar den lediga dag som krävs för att uppnå veckovila enligt arbetstidslagen och att arbetsgivaren bekostar de timmar som behövs för att anställda med beredskapstjänstgöring ska uppnå dygnsvila, frågor som fackförbundet Vision redan driver. De föreslår att Sveriges Ingenjörer verkar för att kommande kollektivavtal formuleras så att den kompensationsledighet som anställda med beredskapstjänstgöring ska ha bekostas av arbetsgivaren.

Björn Nyström, som under många var ordförande på Saco Posten, har skrivit två motioner till årets fullmäktige.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att skriva motioner. Det är ett sätt att främja Sveriges Ingenjörers framtida arbete, att få förbundet att uppmärksamma frågor som kanske inte har fått rätt fokus, eller frågor som borde få mer fokus, säger han.

Den första motionen tar avstamp i Sveriges Ingenjörers framtids- och programarbete med fackförbunden Civilekonomerna och Jusek och arbetsgivarorganisationen Almega. Almegas avvisande hållning till rätten till flexpension och beskedet från de andra fackförbunden att man inte skulle ta ut sina medlemmar i konflikt om Sveriges Ingenjörer varslade om strejk har omkullkastat förbundets arbete, anser Björn Nyström, som tycker att Sveriges Ingenjörer behöver förändra sina framtida strategier och förhållningssätt vad gäller bland annat avtalsförhandlingar med andra förbund.

– Sveriges Ingenjörer bevakar medlemmarnas intressen på ett bra sätt i dag, men man kan inte avhända sig ansvar till andra om inte de har samma agenda som Sveriges Ingenjörer har. De andra parterna måste vara lika starka och ha samma fokus som vi, säger Björn Nyström.

Om en arbetsgivare erbjuder DNA-test, kan man som anställd tacka nej? Björn Nyström ser en ökad efterfrågan på DNA-tester och en fara med att de kan bli en faktor för enskildas karriärmöjligheter. Därför föreslår han i sin andra motion att Sveriges Ingenjörer initierar ett stopp för frivillig DNA-testning i arbetslivet.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.