Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKvällssurfande måste inte störa sömnen

Kvällssurfande måste inte störa sömnen

Tidigare studier har visat att surfande på telefoner och läsplattor på kvällen stör vår nattsömn. En ny studie från Uppsala universitet visar att det finns fler faktorer än det blåa ljuset från skärmarna som påverkar sömnen.

Tillhör du dem som gärna surfar en stund på mobilen eller en läsplatta innan du somnar? Forskare varnar för beteendet eftersom studier visar att teknikanvändning på kvällen stör sömnen. Hittills har man ansett att en av de stora bovarna är det blåa ljuset från skärmen som sänker nivån av melatonin, ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet.

Nu har forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet genomfört en studie som visar att det verkar finnas faktorer som skyddar mot att det blåa skärmljuset kan störa sömnen.

I studien deltog 14 personer som kom till institutionens sömnlabb. Deltagarna anlände på eftermiddagen och fick vistas 6,5 timme i ett fönsterlöst rum med stark belysning. Klockan 21.00 fick hälften av deltagarna läsa en bok under två timmar på en läsplatta. Den andra halvan av gruppen läste samma bok, i en vanlig pappersbok.

Båda grupperna hade bara en svag läslampa tänd och ljusstyrkan på läsplattorna var inställd på högsta nivå.

Varje halvtimme mättes melatoninnivån på deltagarna genom ett salivprov. Under natten när deltagarna sov registrerades deras hjärnaktivitet och de fick själva skatta sin trötthet både på kvällen och på morgonen efter.

Varje deltagare upprepade experimentet minst sex dagar senare och fick då byta läskälla: bokläsarna fick alltså läsa på läsplatta och tvärt om.

Resultatet blev att inga skillnader kunde registreras av melatoninhalter, trötthet eller kvalitet på sömnen mellan de två grupperna.

Frida Rångtell
Frida Rångtell

– Vår slutsats är att intensivt ljus under dagen verkar kunna motverka den sänkning av melatoninnivån som det blåa ljuset orsakar. Tidigare studier har visat att vi sover sämre när vi använder en telefon eller surfplatta innan vi somnar men det verkar inte vara så enkelt som att det enbart handlar om exponering av blått ljus på kvällen, säger Frida Rångtell, doktorand vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och en av de forskare som har genomfört studien.

Hon menar att sömnstörningarna som drabbar kvällssurfarna kan bero på fler faktorer som till exempel årstiden, om du är ung eller gammal och inte minst vad du gör på telefonen eller plattan innan du somnar.

– Det finns känslomässiga aspekter som sannolikt har betydelse. Läser du en bok på plattan eller läser du dina jobbmejl som triggar igång tankarna på jobbet? Hur länge du exponeras för skärmljuset har förmodligen också betydelse. I vår studie läste deltagarna i två timmar. I en tidigare studie där man såg negativa effekter på sömnen efter skärmljusexponering läste testpersonerna på en platta fyra timmar strax innan sömn, säkert längre än de flesta gör, säger Frida Rångtell.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Hej! Er rubrik ”Kvällssurfande måste inte störa sömnen” är direkt felaktig då studien inte innefattade surfande alls. En mer rättvisande rubrik vore ”Kvällsläsning på surfplatta måste inte störa sömnen” eller liknande.

  2. Intressant. Var dock mer exakta i användningen av termer i artikeln. ”Läsplatta” syftar normalt på en ebokläsare, medan studien har använt surfplattor/pekplattor (med bakgrundsbelyst LCD).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.