Digitalt forskningscentrum efterfrågas

Den pågående digitaliseringen förändrar samhället i snabb takt. Lärosätena i västra Sverige vill skapa ett forskningscentrum som synar både risker, möjligheter och hinder kring utvecklingen.

Den pågående digitaliseringen förändrar samhället i snabb takt. Lärosätena i västra Sverige vill skapa ett forskningscentrum som synar både risker, möjligheter och hinder kring utvecklingen.

I somras skickade sju högskolor och universitet in en skrivelse till regeringen om att starta ett nytt forskningscentrum. Forskningen ska handla om hur digitaliseringen påverkar olika delar av samhället, till exempel vård, utbildning och industri.

Enligt Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, föddes idén när rektorerna för västra Sveriges lärosäten träffades för att diskutera den kommande forskningspropositionen.

Björn Brorström Foto: Ulf Nilsson

– Då insåg vi att vi alla jobbar med digitalisering, big data och datadriven innovation på lite olika sätt, och att det är en gemensam styrka, säger han.

I diskussioner med utbildningsdepartementet fick de också frågor om detta, och i somras skickade de gemensamt in en skrivelse om att starta ett nytt forskningscentrum.

– Vi vet inte exakt hur det ska utformas ännu, men vi vill ha ett regeringsuppdrag för att skapa ett sådant centrum, säger Björn Brorström. Vi vill bygga upp en forskningsverksamhet. Det kan handla om att hyra in forskare från andra lärosäten och kanske ta fram egna utbildningar. Det ska vara ett nationellt centrum, men vi tänker oss huvudkontoret någonstans i Västsverige.

Digitaliseringen av samhället, hur tjänster, industriproduktion och forskning kan effektiviseras och hur vissa jobb kan försvinna och hur arbetsmarknaden förändras, debatteras nu allt oftare. I sommarens upplaga av Almedalsveckan avhandlades ämnet i ett flertal seminarier och paneldebatter.

Lärosätena bakom

Bakom skrivelsen om att starta ett nationellt forskningscentrum om digitalisering står sju lärosäten: Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Jönköping University, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.

Det nya centrumet ska bli samhälls-vetenskapligt, men också tvärvetenskapligt. Det ska ta upp frågor kring digitaliseringen som annars inte diskuteras, dess möjligheter, hinder och risker, enligt Björn Brorström.

– Det finns en mängd olika frågor, om hur vi hanterar stora databaser till exempel, säger han. Vad innebär digitaliseringen inom utbildning och sjukvård? Lite inspiration har vi väl också fått från SciLifeLab som är ett nationellt centrum för biovetenskaperna.

Vad har ni fått för respons på idén?

– Många tycker att det är en god idé. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har också uttryckt att digitaliseringen och life science, tillsammans med hållbarhetsfrågorna, är extra viktiga områden.

När kan det nya centrumet komma igång?

– Om det blir som vi hoppas så får vi uppdraget i och med forskningsproppen, och pengar. Vilka pengar det kan bli frågan om vet jag inte, men vi hoppas kunna dra igång kring halvårsskiftet 2018.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

AI kan hjälpa dig med studierna – men bara om du använder det rätt. Studieteknikexperten Björn Liljeqvist avslöjar hur du undviker de vanligaste fallgroparna och får AI att bli en riktig pluggkompis istället för en falsk genväg.
Fler artiklar