Digitalt forskningscentrum efterfrågas

Den pågående digitaliseringen förändrar samhället i snabb takt. Lärosätena i västra Sverige vill skapa ett forskningscentrum som synar både risker, möjligheter och hinder kring utvecklingen.

Den pågående digitaliseringen förändrar samhället i snabb takt. Lärosätena i västra Sverige vill skapa ett forskningscentrum som synar både risker, möjligheter och hinder kring utvecklingen.

I somras skickade sju högskolor och universitet in en skrivelse till regeringen om att starta ett nytt forskningscentrum. Forskningen ska handla om hur digitaliseringen påverkar olika delar av samhället, till exempel vård, utbildning och industri.

Enligt Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, föddes idén när rektorerna för västra Sveriges lärosäten träffades för att diskutera den kommande forskningspropositionen.

Björn Brorström Foto: Ulf Nilsson

– Då insåg vi att vi alla jobbar med digitalisering, big data och datadriven innovation på lite olika sätt, och att det är en gemensam styrka, säger han.

I diskussioner med utbildningsdepartementet fick de också frågor om detta, och i somras skickade de gemensamt in en skrivelse om att starta ett nytt forskningscentrum.

– Vi vet inte exakt hur det ska utformas ännu, men vi vill ha ett regeringsuppdrag för att skapa ett sådant centrum, säger Björn Brorström. Vi vill bygga upp en forskningsverksamhet. Det kan handla om att hyra in forskare från andra lärosäten och kanske ta fram egna utbildningar. Det ska vara ett nationellt centrum, men vi tänker oss huvudkontoret någonstans i Västsverige.

Digitaliseringen av samhället, hur tjänster, industriproduktion och forskning kan effektiviseras och hur vissa jobb kan försvinna och hur arbetsmarknaden förändras, debatteras nu allt oftare. I sommarens upplaga av Almedalsveckan avhandlades ämnet i ett flertal seminarier och paneldebatter.

Lärosätena bakom

Bakom skrivelsen om att starta ett nationellt forskningscentrum om digitalisering står sju lärosäten: Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Jönköping University, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.

Det nya centrumet ska bli samhälls-vetenskapligt, men också tvärvetenskapligt. Det ska ta upp frågor kring digitaliseringen som annars inte diskuteras, dess möjligheter, hinder och risker, enligt Björn Brorström.

– Det finns en mängd olika frågor, om hur vi hanterar stora databaser till exempel, säger han. Vad innebär digitaliseringen inom utbildning och sjukvård? Lite inspiration har vi väl också fått från SciLifeLab som är ett nationellt centrum för biovetenskaperna.

Vad har ni fått för respons på idén?

– Många tycker att det är en god idé. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har också uttryckt att digitaliseringen och life science, tillsammans med hållbarhetsfrågorna, är extra viktiga områden.

När kan det nya centrumet komma igång?

– Om det blir som vi hoppas så får vi uppdraget i och med forskningsproppen, och pengar. Vilka pengar det kan bli frågan om vet jag inte, men vi hoppas kunna dra igång kring halvårsskiftet 2018.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar