Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningDigitalt forskningscentrum efterfrågas

Digitalt forskningscentrum efterfrågas

Den pågående digitaliseringen förändrar samhället i snabb takt. Lärosätena i västra Sverige vill skapa ett forskningscentrum som synar både risker, möjligheter och hinder kring utvecklingen.

I somras skickade sju högskolor och universitet in en skrivelse till regeringen om att starta ett nytt forskningscentrum. Forskningen ska handla om hur digitaliseringen påverkar olika delar av samhället, till exempel vård, utbildning och industri.

Enligt Björn Brorström, rektor för Högskolan i Borås, föddes idén när rektorerna för västra Sveriges lärosäten träffades för att diskutera den kommande forskningspropositionen.

Björn Brorström Foto: Ulf Nilsson

– Då insåg vi att vi alla jobbar med digitalisering, big data och datadriven innovation på lite olika sätt, och att det är en gemensam styrka, säger han.

I diskussioner med utbildningsdepartementet fick de också frågor om detta, och i somras skickade de gemensamt in en skrivelse om att starta ett nytt forskningscentrum.

– Vi vet inte exakt hur det ska utformas ännu, men vi vill ha ett regeringsuppdrag för att skapa ett sådant centrum, säger Björn Brorström. Vi vill bygga upp en forskningsverksamhet. Det kan handla om att hyra in forskare från andra lärosäten och kanske ta fram egna utbildningar. Det ska vara ett nationellt centrum, men vi tänker oss huvudkontoret någonstans i Västsverige.

Digitaliseringen av samhället, hur tjänster, industriproduktion och forskning kan effektiviseras och hur vissa jobb kan försvinna och hur arbetsmarknaden förändras, debatteras nu allt oftare. I sommarens upplaga av Almedalsveckan avhandlades ämnet i ett flertal seminarier och paneldebatter.

Lärosätena bakom

Bakom skrivelsen om att starta ett nationellt forskningscentrum om digitalisering står sju lärosäten: Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Jönköping University, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.

Det nya centrumet ska bli samhälls-vetenskapligt, men också tvärvetenskapligt. Det ska ta upp frågor kring digitaliseringen som annars inte diskuteras, dess möjligheter, hinder och risker, enligt Björn Brorström.

– Det finns en mängd olika frågor, om hur vi hanterar stora databaser till exempel, säger han. Vad innebär digitaliseringen inom utbildning och sjukvård? Lite inspiration har vi väl också fått från SciLifeLab som är ett nationellt centrum för biovetenskaperna.

Vad har ni fått för respons på idén?

– Många tycker att det är en god idé. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har också uttryckt att digitaliseringen och life science, tillsammans med hållbarhetsfrågorna, är extra viktiga områden.

När kan det nya centrumet komma igång?

– Om det blir som vi hoppas så får vi uppdraget i och med forskningsproppen, och pengar. Vilka pengar det kan bli frågan om vet jag inte, men vi hoppas kunna dra igång kring halvårsskiftet 2018.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.