Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv300 Ericsson-ingenjörer till Combitech

300 Ericsson-ingenjörer till Combitech

Cirka 300 ingenjörer berörs när Combitech tar över delar av Ericssons GSM-verksamhet. Det här är ett steg närmare mot att flytta verksamheten utomlands, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare.

GSM-verksamheten på Ericsson i Linköping och Göteborg, kommer att tas över av teknikkonsultbolaget Combitech. Cirka 300 ingenjörer på Ericsson kommer att få byta arbetsgivare i oktober, men i förlängningen kommer jobben att flytta utomlands, enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping.

Per Norlander
Per Norlander

– Combitech tar över personal från Ericsson och fortsätter att utveckla Ericssons produkter, men långsiktigt ska de inte fortsätta jobba med denna verksamhet. Det kommer att bli en jobbflytt utomlands och de anställda som går över till Combitech får i princip uppdraget att avveckla sig själva, säger Per Norlander till Ingenjören.

För anställda som vid ytterligare neddragningar kanske ändå riskerar att bli uppsagda från Ericsson kan övergången till Combitech möjligen ses som något positivt, men Per Norlander ser framför allt med sorg på förändringen.

– Det här är ytterligare ett steg i avvecklingen av Ericssons utvecklingsverksamhet i Sverige. Vår vd Hans Vestberg har nyligen lämnat, men det som sker nu är i hans anda. Vi har chefer som antingen är rekryterade av honom, eller så har de utsett varandra. Det som är gemensamt är att de inte ser värdet i att Ericsson i grunden är svenskt och att de inte ser betydelsen av att ha kvar utvecklingen i Sverige, utan de fattar beslut bara för att spara pengar. Det gör att Ericsson har tappat sin själ. Det här är väldigt bekymmersamt och borde vara något som bekymrar ägarna också.

Utifrån läget som det ser ut i dag, vad bör Ericsson göra, anser du?

En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Jag vill vända strategin att tömma Sverige på utvecklingsverksamhet, det är det övergripande. Vi ser att man vill ta bort ”dyra svenskar” och ersätta dem med oerfaren arbetskraft i lågkostnadsländer. Våra produkter är lite för avancerade för det. En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Vi har börjat prata allt mer om Ericsson-andan, om betydelsen av att verkligen gilla sitt företag så att man vill vara kvar och jobba. Det kräver ett bra HR-system, tunga personer i toppen och en vd som ställer sig tillsammans med sina anställda och säger att nu tar vi tag i det här. I dag befinner vi oss i en nedåtgående spiral. Det finns en väldigt stor kraft på Ericsson att ta vara på, men på lunchen pratar många om huruvida de ska byta jobb.

Utvecklingsingenjörer har en god arbetsmarknad, vad är det som gör att de som jobbar på Ericsson håller sig kvar trots alla turer? Enligt Per Norlander beror det på att de verkligen älskar sina produkter och vad de jobbar med.

– Ibland har man till och med valt sin utbildning bara för att senare få jobba på Ericsson. Då vill man hålla fast vid det. Frågan är vilken tröskel man har, när man inte längre står ut och börjar se sig om efter något annat jobb. Vi ser ju att personalomsättningen på Ericsson har blivit högre och att fler anställda vid varsel meddelar att de kan tänka sig att gå, men många anställda är oväntat tålmodiga vad gäller att vara kvar trots allt.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.