300 Ericsson-ingenjörer till Combitech

Cirka 300 ingenjörer berörs när Combitech tar över delar av Ericssons GSM-verksamhet. Det här är ett steg närmare mot att flytta verksamheten utomlands, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare.

Cirka 300 ingenjörer berörs när Combitech tar över delar av Ericssons GSM-verksamhet. Det här är ett steg närmare mot att flytta verksamheten utomlands, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare.

GSM-verksamheten på Ericsson i Linköping och Göteborg, kommer att tas över av teknikkonsultbolaget Combitech. Cirka 300 ingenjörer på Ericsson kommer att få byta arbetsgivare i oktober, men i förlängningen kommer jobben att flytta utomlands, enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping.

Per Norlander

Per Norlander

– Combitech tar över personal från Ericsson och fortsätter att utveckla Ericssons produkter, men långsiktigt ska de inte fortsätta jobba med denna verksamhet. Det kommer att bli en jobbflytt utomlands och de anställda som går över till Combitech får i princip uppdraget att avveckla sig själva, säger Per Norlander till Ingenjören.

För anställda som vid ytterligare neddragningar kanske ändå riskerar att bli uppsagda från Ericsson kan övergången till Combitech möjligen ses som något positivt, men Per Norlander ser framför allt med sorg på förändringen.

– Det här är ytterligare ett steg i avvecklingen av Ericssons utvecklingsverksamhet i Sverige. Vår vd Hans Vestberg har nyligen lämnat, men det som sker nu är i hans anda. Vi har chefer som antingen är rekryterade av honom, eller så har de utsett varandra. Det som är gemensamt är att de inte ser värdet i att Ericsson i grunden är svenskt och att de inte ser betydelsen av att ha kvar utvecklingen i Sverige, utan de fattar beslut bara för att spara pengar. Det gör att Ericsson har tappat sin själ. Det här är väldigt bekymmersamt och borde vara något som bekymrar ägarna också.

Utifrån läget som det ser ut i dag, vad bör Ericsson göra, anser du?

En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Jag vill vända strategin att tömma Sverige på utvecklingsverksamhet, det är det övergripande. Vi ser att man vill ta bort ”dyra svenskar” och ersätta dem med oerfaren arbetskraft i lågkostnadsländer. Våra produkter är lite för avancerade för det. En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Vi har börjat prata allt mer om Ericsson-andan, om betydelsen av att verkligen gilla sitt företag så att man vill vara kvar och jobba. Det kräver ett bra HR-system, tunga personer i toppen och en vd som ställer sig tillsammans med sina anställda och säger att nu tar vi tag i det här. I dag befinner vi oss i en nedåtgående spiral. Det finns en väldigt stor kraft på Ericsson att ta vara på, men på lunchen pratar många om huruvida de ska byta jobb.

Utvecklingsingenjörer har en god arbetsmarknad, vad är det som gör att de som jobbar på Ericsson håller sig kvar trots alla turer? Enligt Per Norlander beror det på att de verkligen älskar sina produkter och vad de jobbar med.

– Ibland har man till och med valt sin utbildning bara för att senare få jobba på Ericsson. Då vill man hålla fast vid det. Frågan är vilken tröskel man har, när man inte längre står ut och börjar se sig om efter något annat jobb. Vi ser ju att personalomsättningen på Ericsson har blivit högre och att fler anställda vid varsel meddelar att de kan tänka sig att gå, men många anställda är oväntat tålmodiga vad gäller att vara kvar trots allt.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar