Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv300 Ericsson-ingenjörer till Combitech

300 Ericsson-ingenjörer till Combitech

Cirka 300 ingenjörer berörs när Combitech tar över delar av Ericssons GSM-verksamhet. Det här är ett steg närmare mot att flytta verksamheten utomlands, säger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare.

GSM-verksamheten på Ericsson i Linköping och Göteborg, kommer att tas över av teknikkonsultbolaget Combitech. Cirka 300 ingenjörer på Ericsson kommer att få byta arbetsgivare i oktober, men i förlängningen kommer jobben att flytta utomlands, enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare på Ericsson och ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping.

Per Norlander
Per Norlander

– Combitech tar över personal från Ericsson och fortsätter att utveckla Ericssons produkter, men långsiktigt ska de inte fortsätta jobba med denna verksamhet. Det kommer att bli en jobbflytt utomlands och de anställda som går över till Combitech får i princip uppdraget att avveckla sig själva, säger Per Norlander till Ingenjören.

För anställda som vid ytterligare neddragningar kanske ändå riskerar att bli uppsagda från Ericsson kan övergången till Combitech möjligen ses som något positivt, men Per Norlander ser framför allt med sorg på förändringen.

– Det här är ytterligare ett steg i avvecklingen av Ericssons utvecklingsverksamhet i Sverige. Vår vd Hans Vestberg har nyligen lämnat, men det som sker nu är i hans anda. Vi har chefer som antingen är rekryterade av honom, eller så har de utsett varandra. Det som är gemensamt är att de inte ser värdet i att Ericsson i grunden är svenskt och att de inte ser betydelsen av att ha kvar utvecklingen i Sverige, utan de fattar beslut bara för att spara pengar. Det gör att Ericsson har tappat sin själ. Det här är väldigt bekymmersamt och borde vara något som bekymrar ägarna också.

Utifrån läget som det ser ut i dag, vad bör Ericsson göra, anser du?

En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Jag vill vända strategin att tömma Sverige på utvecklingsverksamhet, det är det övergripande. Vi ser att man vill ta bort ”dyra svenskar” och ersätta dem med oerfaren arbetskraft i lågkostnadsländer. Våra produkter är lite för avancerade för det. En viktig pusselbit är att vi får en vd med teknikbakgrund, som förstår hur lång tid och vilka investeringar som krävs för att gå från god idé till färdig produkt.

– Vi har börjat prata allt mer om Ericsson-andan, om betydelsen av att verkligen gilla sitt företag så att man vill vara kvar och jobba. Det kräver ett bra HR-system, tunga personer i toppen och en vd som ställer sig tillsammans med sina anställda och säger att nu tar vi tag i det här. I dag befinner vi oss i en nedåtgående spiral. Det finns en väldigt stor kraft på Ericsson att ta vara på, men på lunchen pratar många om huruvida de ska byta jobb.

Utvecklingsingenjörer har en god arbetsmarknad, vad är det som gör att de som jobbar på Ericsson håller sig kvar trots alla turer? Enligt Per Norlander beror det på att de verkligen älskar sina produkter och vad de jobbar med.

– Ibland har man till och med valt sin utbildning bara för att senare få jobba på Ericsson. Då vill man hålla fast vid det. Frågan är vilken tröskel man har, när man inte längre står ut och börjar se sig om efter något annat jobb. Vi ser ju att personalomsättningen på Ericsson har blivit högre och att fler anställda vid varsel meddelar att de kan tänka sig att gå, men många anställda är oväntat tålmodiga vad gäller att vara kvar trots allt.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.