Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå ska vi få friskare arbetsplatser

Så ska vi få friskare arbetsplatser

Under fredagen har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tagit emot en mängd förslag från arbetsmarknadens parter på hur ohälsan och sjuktalen ska minska, och vad som måste göras för att våra arbetsplatser ska bli friskare.

Eva Lindquist. Pressbild
Eva Lindquist. Pressbild

– Det är otroligt viktigt att få ner sjuktalen. Vi tar nu partsgemensamt ett krafttag mot ohälsan och ett ansvar för att få ner sjuktalen, säger Eva Lindquist, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörers offentliga enhet och ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation, om den avsiktsförklaring som hon var med och överlämnade till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) under fredagsförmiddagen.

Bakgrunden till att arbetsmarknadens parter, däribland Akademikeralliansen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överlämnade en avsiktsförklaring till regeringen just i dag är att Annika Strandhäll har meddelat att förslaget om så kallad hälsoväxling, ett förslag som bland annat skulle innebära att arbetsgivaren efter de första 90 dagarna blir skyldig att betala 25 procent av arbetstagarens sjukpenning, kan dras tillbaka om arbetsmarknadens parter kan komma överens om åtgärder som kan minska sjukfrånvaron.

SKL och facken inom kommun- och landstingssektorn, där Akademikeralliansen ingår, anser att det krävs både verksamhetsspecifika insatser och generella åtgärder om sjuktalen ska gå ner. Bland annat föreslår parterna att man utvecklar ett stödpaket för kommuner och landsting/regioner där sjukfrånvaron är hög, med förslag på åtgärder utifrån kända frisk- och riskfaktorer samt att möjligheterna för att återgå till arbete partiellt, i kombination med fortsatt sjukskrivning, utvecklas.

– Ledarskapet är viktigt och vi tar fram verktyg som stärker chefers förutsättningar i arbetsmiljöarbetet, säger Eva Lindquist.

Även den statliga sektorns parter lämnade en gemensam avsiktsförklaring till regeringen på fredagsmorgonen, en avsiktsförklaring som bland annat förklarade att det partsgemensamma arbetet ska fokusera på friskfaktorer. Parterna skriver att de också ska titta närmare på orsakssamband och risker och på vad som kan göras för att motverka ohälsa och sjukskrivningar i arbetsmiljöer där sjuktalen är högre jämfört med i andra.

Regeringen ska meddela parterna om hur arbetet går vidare i nästa vecka.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.