Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtStora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

Stora neddragningar på H&M
– hundratals ingenjörer drabbas

Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens för den nya organisationen.

Många tjänster försvinner helt, eller flyttas utomlands, när 3 500 tjänster på avdelningen Business Tech på H&M i Sverige ska bli 1 500. Ett stort antal ingenjörer berörs av förändringarna, närmare 200 av dem är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Sofia Almbrandt, ordförande för Akademikerföreningen på H&M.

– Många medlemmar är oroliga, både för hur de själva kommer att drabbas och vad den nya organisationen kommer att innebära. Från fackets sida är vi också kritiska till hur processen genomförs, berättar Sofia Almbrandt, ordförande för Akademikerföreningen på H&M.

Hela avdelningen görs om

Business Tech är en stor avdelning som ansvarar för driften av alla it-system inom H&M – allt från administrativa system till e-handel, kassasystem och logistik, liksom utvecklingen av AI och andra digitala tjänster.

Omorganisationen som ledningen nu vill genomföra innebär att hela avdelningen görs om. Endast ett fåtal tjänster blir kvar som förut.

– Man vill skapa en mer effektiv organisation som stöttar verksamheten på ett bättre sätt och därmed även flytta tjänster från Sverige till den globala marknaden. Det handlar förstås även om ett besparingspaket där man vill dra ned på antalet tjänster totalt, berättar Sofia Almbrandt.

Tuffa förhandlingar under hösten

Omorganisationen genomförs i flera steg. Under hösten har förhandlingar pågått som berört hur den nya organisationen ska se ut och hur processen för förändringen ska genomföras. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens för den nya organisationen.

Sofia Almbrandt berättar att de tillsammans med Unionen kämpat hårt i förhandlingarna och även fått igenom några av sina förbättringsförslag – bland annat har de lyckats behålla några tjänster som företaget ville flytta från Sverige. Men de är inte nöjda med slutresultatet. Framför allt är de kritiska till att de inte fått inflytande i mappningsprocessen och hur den nu genomförs.

– H&M vill göra omplaceringar i flera led och den första omgången, som berör de allra flesta, inleddes i december. Den innebär att alla ska bedömas och utvärderas för att antingen erbjudas en ny tjänst i den nya organisationen eller bli utköpta, säger Sofia Almbrandt.

Kunskaper sätts på prov

I mappningsprocessen ska alla anställda skicka in sitt CV och fylla i en enkät kring sin kompetens samt utföra tester där deras kompetens sätts på prov, något som många är väldigt kritiska till. De upplever frågorna som konstiga och irrelevanta och förstår inte heller varför de måste bevisa sin kompetens, som om de vore ett helt oprövat kort i verksamheten.

– Jag möter många som är oroliga, som känner panik kring hur de svarat och är rädda att de kommer att förlora jobbet. Vissa uttrycker även tveksamhet kring att stanna i en organisation som hanterar sina anställda på det här sättet. Testerna har rört upp känslor och det har varit svårt för många att fokusera på det dagliga arbetet.

Stor oro bland medlemmarna

Facket upplever även att det finns en otydlighet kring processen. I tidigare omorganisationer har man haft en helt annan typ av mappningsprocess där arbetsgivaren även varit öppen för att ge medarbetare kompetensutveckling där det behövs.

– Det är en stor skillnad den här gången. Det finns en mycket större oro bland medlemmarna och vi i styrelsen finns där för att ge råd och stöttning. Vi för också en fortsatt dialog med arbetsgivaren kring testerna utifrån den feedback vi fått in för att få mer klarhet i hur testerna ska användas i utvärderingen av personalen, förklarar Sofia Almbrandt.

Första får besked under våren

Första gruppen kommer att få sina erbjudanden om ny tjänst eller utköp under första kvartalet i år. De anställda ska därefter successivt gå över till sina nya tjänster.

I början av nästa år räknar man med att alla medarbetare har flyttat in i den nya organisationen.

– Oron bland medlemmarna handlar inte bara om hur de berörs av omorganisationen, utan även om framtiden för de som blir kvar. Vad innebär den nya organisationen, hur påverkas arbetssituationen, arbetsmiljön och arbetsbelastningen när så många ska sluta? Att medarbetarna inte har insyn kring processen har skapat mycket oro, konstaterar Sofia Almbrandt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?