Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtStora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

Stora neddragningar på H&M
– hundratals ingenjörer drabbas

Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens för den nya organisationen.

Många tjänster försvinner helt, eller flyttas utomlands, när 3 500 tjänster på avdelningen Business Tech på H&M i Sverige ska bli 1 500. Ett stort antal ingenjörer berörs av förändringarna, närmare 200 av dem är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Sofia Almbrandt, ordförande för Akademikerföreningen på H&M.

– Många medlemmar är oroliga, både för hur de själva kommer att drabbas och vad den nya organisationen kommer att innebära. Från fackets sida är vi också kritiska till hur processen genomförs, berättar Sofia Almbrandt, ordförande för Akademikerföreningen på H&M.

Hela avdelningen görs om

Business Tech är en stor avdelning som ansvarar för driften av alla it-system inom H&M – allt från administrativa system till e-handel, kassasystem och logistik, liksom utvecklingen av AI och andra digitala tjänster.

Omorganisationen som ledningen nu vill genomföra innebär att hela avdelningen görs om. Endast ett fåtal tjänster blir kvar som förut.

– Man vill skapa en mer effektiv organisation som stöttar verksamheten på ett bättre sätt och därmed även flytta tjänster från Sverige till den globala marknaden. Det handlar förstås även om ett besparingspaket där man vill dra ned på antalet tjänster totalt, berättar Sofia Almbrandt.

Tuffa förhandlingar under hösten

Omorganisationen genomförs i flera steg. Under hösten har förhandlingar pågått som berört hur den nya organisationen ska se ut och hur processen för förändringen ska genomföras. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens för den nya organisationen.

Sofia Almbrandt berättar att de tillsammans med Unionen kämpat hårt i förhandlingarna och även fått igenom några av sina förbättringsförslag – bland annat har de lyckats behålla några tjänster som företaget ville flytta från Sverige. Men de är inte nöjda med slutresultatet. Framför allt är de kritiska till att de inte fått inflytande i mappningsprocessen och hur den nu genomförs.

– H&M vill göra omplaceringar i flera led och den första omgången, som berör de allra flesta, inleddes i december. Den innebär att alla ska bedömas och utvärderas för att antingen erbjudas en ny tjänst i den nya organisationen eller bli utköpta, säger Sofia Almbrandt.

Kunskaper sätts på prov

I mappningsprocessen ska alla anställda skicka in sitt CV och fylla i en enkät kring sin kompetens samt utföra tester där deras kompetens sätts på prov, något som många är väldigt kritiska till. De upplever frågorna som konstiga och irrelevanta och förstår inte heller varför de måste bevisa sin kompetens, som om de vore ett helt oprövat kort i verksamheten.

– Jag möter många som är oroliga, som känner panik kring hur de svarat och är rädda att de kommer att förlora jobbet. Vissa uttrycker även tveksamhet kring att stanna i en organisation som hanterar sina anställda på det här sättet. Testerna har rört upp känslor och det har varit svårt för många att fokusera på det dagliga arbetet.

Stor oro bland medlemmarna

Facket upplever även att det finns en otydlighet kring processen. I tidigare omorganisationer har man haft en helt annan typ av mappningsprocess där arbetsgivaren även varit öppen för att ge medarbetare kompetensutveckling där det behövs.

– Det är en stor skillnad den här gången. Det finns en mycket större oro bland medlemmarna och vi i styrelsen finns där för att ge råd och stöttning. Vi för också en fortsatt dialog med arbetsgivaren kring testerna utifrån den feedback vi fått in för att få mer klarhet i hur testerna ska användas i utvärderingen av personalen, förklarar Sofia Almbrandt.

Första får besked under våren

Första gruppen kommer att få sina erbjudanden om ny tjänst eller utköp under första kvartalet i år. De anställda ska därefter successivt gå över till sina nya tjänster.

I början av nästa år räknar man med att alla medarbetare har flyttat in i den nya organisationen.

– Oron bland medlemmarna handlar inte bara om hur de berörs av omorganisationen, utan även om framtiden för de som blir kvar. Vad innebär den nya organisationen, hur påverkas arbetssituationen, arbetsmiljön och arbetsbelastningen när så många ska sluta? Att medarbetarna inte har insyn kring processen har skapat mycket oro, konstaterar Sofia Almbrandt.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.