Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKan ökad decentralisering stärka EU?

Kan ökad decentralisering stärka EU?

EU-samarbetet är viktigt att bevara, men svaret på Brexit, som innebär en försvagning av EU, bör inte vara att centralisera, utan att stärka medlemsländernas egna finanspolitiska institutioner, anser den franske ekonomiprofessorn Jean Pisani-Ferry.

Att Brexit-sidan vann är uppenbarligen ingen god nyhet för EU, inledde den Jean Pisani-Ferry, fransk ekonomiprofessor som leder ett strategiskt sekretariat under den franske premiärministern, med att säga under fredagsmorgonens seminarium ordnat av föreningen SNS med temat EU:s och EMU:s framtid. Brexit innebär en försvagning av unionen. Det är viktigt att bevara EU-samarbetet även om EU har försvagats, men hur man nu ska gå vidare finns det ingen plan för. Kreativa lösningar behövs, enligt Jean Pisani-Ferry.

Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören
Jean Pisani-Ferry. Foto: Ingenjören

– Vi ska inte dras in i någon diskussion om detta utan att veta vad det är vi vill uppnå. Vi måste ha en tydlig bild av målet, men i nuläget saknas tydlighet, sade Jean Pisani-Ferry.

Enligt Jean Pisani-Ferry står EU nu inför ett val – ökad centralisering eller ökad decentralisering. Vi borde välja det senare, anser han, och stärka de nationella institutionerna. EU-samarbetet är viktigt, men man bör enligt Jean Pisani-Ferry inte eftersträva en gemensam finanspolitik.

Karolina Ekholm, ekonomiprofessor och statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson (S) betonar vikten av att eurozonen fungerar bra för den svenska ekonomin, och att EU är viktigt för att lösa Europarelaterade problem.

Brexit är ett hårt slag för alla parter, inte minst för Sverige som i och med Brexit förlorar en allierad i flera viktiga frågor, enligt Karolina Ekholm, däribland en restriktiv syn på EU:s budget och synen på frihandel. Hon ser inga skäl att straffa Storbritannien för Brexit, men Storbritannien kan heller inte vänta sig att fortsätta ett samarbete med EU där de får välja de delar som passar, och välja bort delar de inte vill ha. EU-samarbetet innebär att man går med på samtliga pelare, även den om fri rörlighet, sade Karolina Ekholm.

Euron funkar enligt ekonomiprofessorn Lars Calmfors som en försäkring mot att fler länder skulle följa Storbritanniens exempel och lämna EU, men det saknas stöd för en finansunion politiskt sett. Enligt en undersökning från PEW Research Center, som han visade upp, vill många EU-medborgare att mer makt ska återföras till medlemsländerna. Finansdebatten är huvudsakligen nationell och de nationella institutionerna har också en större legitimitet än EU:s institutioner, menade Lars Calmfors.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.