Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapRecept för växande företag

Recept för växande företag

Växande företag löper risk att bli för komplexa för sitt eget bästa. Då gäller det att gå tillbaka till kärnan.

Läs mer

Rita Gunther McGraths artikel: ”To Reduce Complexity in Your Company, Start with Pen and Paper” hittar du här.

Ett mönster som Rita Gunther McGrath, managementprofessor vid Columbia Business School, ser bland företag som börjar få mer eller mindre förutsägbara vinster är att de går mot att bli allt mer komplexa, för mycket så för sitt eget bästa. I en artikel på Harvard Business Reviews hemsida beskriver hon hur företagen inför fler riktlinjer, utvecklar fler metoder för att få ut vinster och förlorar kopplingen till sina kunder. Allt mindre handlar om företagets egentliga kärna och företaget börjar förlora sin spets.

Som ett konkret exempel lyfter Rita Gunther McGrath fram Nokia, som i flera år beskrevs som en framgångssaga, utan tecken på några större motgångar. Men med lanseringen av Iphone 2007 och kommersialiseringen av Android samma år kom vändningen. Nokia skar ned och beskrevs inte längre som den kreativa arbetsplats som företaget hade gjort sig känt för. På grund av dåligt beslutsfattande missade Nokia flera stora affärsmöjligheter. Problemet var, enligt Rita Gunther McGrath, att företaget började fokusera inåt, att politik tog över beslutsfattande, att chefer inte fick veta om de dåliga nyheter som de behövde känna till för att fatta bra beslut, och att man inte lyssnade på tekniska experter.

För att undvika samma öde som Nokias behöver företag som har trasslat in sig rensa upp och fokusera på den del av företaget som faktiskt är kopplad till kunden, skriver Rita Gunther McGrath. Företagen behöver förenkla och fokusera på det som verkligen betyder något för företaget. Seniora team behöver veta vad som verkligen händer ute på marknaden och bland kunderna, och måste därför också bege sig utanför kontoret för att möta dem. Man måste gå tillbaka till grunderna.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.