Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Starkt intresse av att få svar från domstolen"

”Starkt intresse av att få svar från domstolen”

Almega anser inte att Arbetsdomstolen kan pröva Sveriges Ingenjörers och Unionens rätt att strejka för flexpension då vårens varsel drogs tillbaka och frågan i och med det blev teoretisk. Sveriges Ingenjörers chefsjurist Helène Robson anser däremot att det finns ett tillräckligt starkt intresse i frågan inför kommande avtalsrörelser för att AD ska pröva den.

Frågan lever kvar för oss. Vi vill driva igenom flexpension.

– Vi vill att Arbetsdomstolen slutgiltigt bestämmer om det råder fredsplikt i den här frågan så länge ITP-avtalet gäller. Frågan lever kvar för oss. Vi vill driva igenom flexpension, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Helène Robson till Ingenjören.

Sveriges Ingenjörer och Unionen vill att flexpension ska ingå även i de kollektivavtal som sluts med Almega. Almega vill att individen själv ska få välja om de ska ha en ökad pensionsavsättning, eller högre lön. Detta blev en fråga för Arbetsdomstolen, AD, i våras, då fackförbunden varslade om strejk för rätten till flexpension, något som Almega ansåg att facken inte hade rätt att göra. Almegas argument är att flexpension är en del av de tjänstepensionsfrågor som regleras i ITP-avtalet, som inte är uppsagt. Därför råder fredsplikt, enligt Almega.

Helène Robson
Helène Robson

Arbetsdomstolen har i våras lämnat ett interimistiskt beslut, som innebar att vid en preliminär bedömning fick strejk inte vidtas i frågan om flexpension. Sveriges Ingenjörer och Unionen drog då tillbaka sitt strejkvarsel. Men nu vill fackförbunden ha ett slutgiltigt besked om vad som gäller – har de rätt att strejka i frågan om flexpension på branschnivå?

I fredags svarade Almega på fackförbundens begäran om prövning i Arbetsdomstolen. Frågan kan inte prövas i AD då strejkvarslet har dragits tillbaka och kollektivavtal har träffats, framför Almega.

Det stämmer att Arbetsdomstolen inte prövar teoretiska frågeställningar om det inte finns ett fastställelseintresse. Det måste alltså finnas ett starkt intresse för att klargöra hur kollektivavtalet ska tolkas. Det kravet är också uppfyllt i den här frågan, anser Helène Robson.

– Det är visserligen korrekt att vi har dragit tillbaka varslen och träffat avtal med Almega där frågan om flexpension inte finns med. Men får vi inget slutgiltigt svar från Arbetsdomstolen så leder det till att frågan om hur ITP-avtalet ska tolkas i frågan om fredsplikt förblir obesvarad, säger hon.

Sveriges Ingenjörer och Unionen ska svara på Almegas inlägg till AD senast den 12 september. Därefter hoppas Helène Robson att Arbetsdomstolen kan komma med ett besked.

– Om Arbetsdomstolen inte fattar ett beslut hamnar vi i ett läge där vi inte vet om ITP-avtalet innebär ett hinder att driva pensionsfrågor som är oreglerade i ITP-avtalet i branscher där så krävs. Det påverkar våra framtida avtalsförhandlingar. Därför anser vi att det finns ett starkt intresse av att få ett svar från domstolen, avslutar Helène Robson.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Om frågan inte kan avgöras i Arbetsdomstolen nu så får väl Ingenjörsförbundet lägga ett nytt strejkvarsel i samma fråga nästa gång det är möjligt och den gången inte dra tillbaka strejkvarslet innan saken avgjorts i domstolen.

    Det borde väl funka?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.