”Starkt intresse av att få svar från domstolen”

Almega anser inte att Arbetsdomstolen kan pröva Sveriges Ingenjörers och Unionens rätt att strejka för flexpension då vårens varsel drogs tillbaka och frågan i och med det blev teoretisk. Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson anser däremot att det finns ett tillräckligt starkt intresse i frågan inför kommande avtalsrörelser för att AD ska pröva den.

Almega anser inte att Arbetsdomstolen kan pröva Sveriges Ingenjörers och Unionens rätt att strejka för flexpension då vårens varsel drogs tillbaka och frågan i och med det blev teoretisk. Sveriges Ingenjörers chefsjurist Helène Robson anser däremot att det finns ett tillräckligt starkt intresse i frågan inför kommande avtalsrörelser för att AD ska pröva den.

Frågan lever kvar för oss. Vi vill driva igenom flexpension.

– Vi vill att Arbetsdomstolen slutgiltigt bestämmer om det råder fredsplikt i den här frågan så länge ITP-avtalet gäller. Frågan lever kvar för oss. Vi vill driva igenom flexpension, säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist Helène Robson till Ingenjören.

Sveriges Ingenjörer och Unionen vill att flexpension ska ingå även i de kollektivavtal som sluts med Almega. Almega vill att individen själv ska få välja om de ska ha en ökad pensionsavsättning, eller högre lön. Detta blev en fråga för Arbetsdomstolen, AD, i våras, då fackförbunden varslade om strejk för rätten till flexpension, något som Almega ansåg att facken inte hade rätt att göra. Almegas argument är att flexpension är en del av de tjänstepensionsfrågor som regleras i ITP-avtalet, som inte är uppsagt. Därför råder fredsplikt, enligt Almega.

Helène Robson

Helène Robson

Arbetsdomstolen har i våras lämnat ett interimistiskt beslut, som innebar att vid en preliminär bedömning fick strejk inte vidtas i frågan om flexpension. Sveriges Ingenjörer och Unionen drog då tillbaka sitt strejkvarsel. Men nu vill fackförbunden ha ett slutgiltigt besked om vad som gäller – har de rätt att strejka i frågan om flexpension på branschnivå?

I fredags svarade Almega på fackförbundens begäran om prövning i Arbetsdomstolen. Frågan kan inte prövas i AD då strejkvarslet har dragits tillbaka och kollektivavtal har träffats, framför Almega.

Det stämmer att Arbetsdomstolen inte prövar teoretiska frågeställningar om det inte finns ett fastställelseintresse. Det måste alltså finnas ett starkt intresse för att klargöra hur kollektivavtalet ska tolkas. Det kravet är också uppfyllt i den här frågan, anser Helène Robson.

– Det är visserligen korrekt att vi har dragit tillbaka varslen och träffat avtal med Almega där frågan om flexpension inte finns med. Men får vi inget slutgiltigt svar från Arbetsdomstolen så leder det till att frågan om hur ITP-avtalet ska tolkas i frågan om fredsplikt förblir obesvarad, säger hon.

Sveriges Ingenjörer och Unionen ska svara på Almegas inlägg till AD senast den 12 september. Därefter hoppas Helène Robson att Arbetsdomstolen kan komma med ett besked.

– Om Arbetsdomstolen inte fattar ett beslut hamnar vi i ett läge där vi inte vet om ITP-avtalet innebär ett hinder att driva pensionsfrågor som är oreglerade i ITP-avtalet i branscher där så krävs. Det påverkar våra framtida avtalsförhandlingar. Därför anser vi att det finns ett starkt intresse av att få ett svar från domstolen, avslutar Helène Robson.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Ingvar

    Om frågan inte kan avgöras i Arbetsdomstolen nu så får väl Ingenjörsförbundet lägga ett nytt strejkvarsel i samma fråga nästa gång det är möjligt och den gången inte dra tillbaka strejkvarslet innan saken avgjorts i domstolen.

    Det borde väl funka?

    30 augusti 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Är du på väg att byta jobb och vill att dina kollegor också ska jobba där? Då finns det några saker du bör se upp med så att du inte bryter mot lojalitetsplikten – eller en eventuell värvningsklausul.
Fler artiklar