Tummen ner för blåkortsförslag

EU-vill att ett nytt, utökat blåkort ersätter medlemsstaternas egna regler och lagar för arbetskraftsinvandring från tredje land. Men om ingen ändring sker i texten riskerar det att introducera en svensk minimilön.EU-vill att ett nytt, utökat blåkort ersätter medlemsstaternas egna regler och lagar för arbetskraftsinvandring från tredje land. Men om ingen ändring sker i texten riskerar det att introducera en svensk minimilön.

EU:s blåkort, som började gälla 2009, är ett speciellt arbetstillstånd riktat mot högutbildade tredjelandsmedborgare som erbjuds en anställning inom unionen. Men blåkortet blev aldrig den succé som EU hade hoppats på. Bara en tredjedel av alla högutbildade som ansöker om arbetstillstånd i OECD vill arbeta i ett EU-land. Därför föreslår EU-kommissionen nu ett reviderat blåkortsdirektiv som förhoppningsvis ska få fler tredjelandsmedborgare med hög kompetens att söka sig till EU.

I det remissvar till förslaget som Saco har skickat in och där Sveriges Ingenjörers åsikter är inbäddade pekar organisationerna på ett flertal bekymmer med förslaget till nytt blåkort.

För det första tycker både Saco och Sveriges Ingenjörer att blåkortet ska fortsätta att vara ett komplement till nationella bestämmelser, inte ersätta sådana.

Vidare avvisar Saco förslaget till hur lönen ska sättas och vilken utbildning en tredjelandsmedborgare bör ha för att kunna få ett blåkort.

Den viktigaste för akademikerna är kanske att högre utbildning inte längre ska vara en förutsättning för blåkortet utan att även tre års yrkeserfarenhet ska kunna berättiga en sökande till blåkort. Det tycker Saco dels är för oprecist definierat och inte riktigt meningen med ett tillstånd för högutbildade.

Lönetröskeln, det vill säga, vilken lönenivå ett anställningskontrakt bör ha för att man ska kunna ansöka om blåkort för jobbet har också sänkts i förslaget och föreslås ligga på 1-1,4 gånger landets genomsnittliga bruttoårslön eller för nyutexaminerade och personer i bristyrken 80 procent av den. Här framhåller Saco en uppenbar fara för att lönetröskeln kommer att bli en sorts inofficiell minimilön som sätter den svenska partsmodellen med förhandling och olika kollektivavtal på olika områden ur spel. Saco vill inte ha en lagstadgad blåkortslönetröskel utan förordar istället en bestämmelse där lönen ska sättas i nivå med de i branschen gällande kollektivavtalen eller i enlighet nationell lag eller enligt praxis i länder med andra system.

Sverige tillhör de länder där blåkortet aldrig blev någon succé utan där våra egna regler för arbetskraftsinvandring istället användes.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar