Fast jobb smäller fortfarande högt

Flexibla arbetstider och konkurrenskraftig lön är bland det viktigaste en potentiell arbetsgivare kan erbjuda, men allra viktigast är fortfarande fast anställning, enligt den senaste Ingenjörsbarometern. Dessutom har ett helt nytt företag tagit sig in på tio i topp-listan över drömarbetsplatser.Flexibla arbetstider och konkurrenskraftig lön är bland det viktigaste en potentiell arbetsgivare kan erbjuda, men allra viktigast är fortfarande fast anställning, enligt den senaste Ingenjörsbarometern. Dessutom har ett helt nytt företag tagit sig in på tio i topp-listan över drömarbetsplatser.

Totalt 83 procent av de yrkesverksamma ingenjörer som har svarat på vad som är viktigast inom lön, förmåner och villkor har angett att fast anställning är mycket viktigt, visar den nya Ingenjörsbarometern. Ytterligare 15 procent tycker att en fast anställning är ganska viktigt.

Natasha Kavalic. Pressbild

Natasha Kavalic. Pressbild

– Den fasta anställningen skapar förutsättningar för kreativitet. Vi vet också det motsatta, att den som har en otrygg anställning har svårare att prestera än de som kan lägga all sin energi på att utveckla och innovera och därmed bidra till företaget utveckling, säger Natasha Kavalic, ansvarig för Ingenjörsbarometern på Sveriges Ingenjörer.

Många ingenjörer tycker att flexibla arbetstider är mycket viktigt, det svarade 74 procent. Varannan yrkesverksam ingenjör anser också att konkurrenskraftiga löner är mycket viktigt.

ingenjörsbarometern

Totalt 13 965 yrkesverksamma ingenjörer har svarat på den webbenkät som ligger till grund för årets Ingenjörsbarometer.

När det kommer till att rangordna vad som är viktigt med företaget där man jobbar har varannan yrkesverksam ingenjör svarat att det är mycket viktigt är att arbetsplatsen inte ligger för långt från hemmet. Att företaget är ekonomiskt stabilt har 45 procent svarat är mycket viktigt. Att företaget har innovativa produkter/tjänster tycker drygt var femte ingenjör är mycket viktigt.

Det som högst andel ingenjörer, 69 procent, har svarat är mycket viktigt när det handlar om företagskultur, etik, rykte och värderingar är bra sammanhållning och gemenskap. Att företagens kultur tillåter egna initiativ har 59 procent svarat är mycket viktigt.

Att företaget arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor har 35 procent svarat är mycket viktigt, men här finns stora skillnader mellan männens och kvinnornas svar. Över hälften, eller 58 procent, av kvinnorna anser att jämställdhetsfrågorna är mycket viktiga medan var fjärde man, 25 procent, svarar att det är mycket viktigt. Det är också en högre andel kvinnor som svarar att det är mycket viktigt att företaget tar ett tydligt miljömässigt ansvar, 50 procent av kvinnorna jämfört med 29 procent av männen.

De mest attraktiva arbetsgivarna enligt ingenjörerna

1. (1) Google: 9,1%

2. (NY) Tesla Motors: 6,1%

3. (8) Volvo Cars: 4,1%

4. (3) Ikea: 4,1%

5. (2) ABB: 3,9%

Förra årets placering inom parentes.

Nästan var tionde ingenjör svarade på frågan om karriärsteg att hon eller han vill byta arbetsgivare inom ett år. Ytterligare 23 procent svarade att de vill byta arbetsgivare inom fem år. Framför allt söker man efter nytt jobb på arbetsgivarnas egna webbplatser.

– Då gör jag kopplingen att den som söker jobb gör medvetna val och väljer arbetsgivare utifrån värderingar. Detta tyder på att det finns alla skäl för arbetsgivarna att vårda sitt varumärke, säger Natasha Kavalic.

Ny på drömarbetsplatsernas tio-i-topp är Tesla Motors, som kom direkt in på andra plats med 6,1 procent av de yrkesverksamma ingenjörernas röster. Högst upp hamnade återigen Google, med 9,1 procent av rösterna. Volvo Cars har klättrat från en åttondeplats i förra årets rankning till en tredjeplats i år.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar