Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadAvgör digitaliseringen EU:s framtid?

Avgör digitaliseringen EU:s framtid?

Utan en digital inre marknad som fungerar kommer EU halka efter i konkurrenskraft. Sverige ligger bra framme men vi behöver se till att infrastrukturen finns över hela unionen för att få våra innovativa företag att stanna.

Vid årsslutet kommer EU-kommissionens olika förslag till för att stärka Europas digitala framtid att vara presenterade. Men trots nya riktlinjer och direktiv om dataskydd, e-handel och digitala färdplaner är bilden av det digitala Europa minst sagt fragmenterad.

– Om EU missar digitaliseringståget kan vi säga hej då till att vara konkurrenskraftiga i världen.

Ann Mettler, generaldirektör för EU-kommissionens tänktank European Political Strategy Center var tydlig när hon framträdde på ett seminarium om den digitala inre marknaden i Stockholm. Utan en väl genomförd digitalisering kommer många av målen med den inre marknaden inte att uppfyllas.
Kommissionen har fått kritik från bland andra fack och frivilligorganisationer för att bara fokusera på konsument och företagsperspektivet i sitt arbete med digitaliseringen men Ann Mettler framhöll även andra aspekter av arbete. Jämställdhet, utbildning, kompetensutveckling, tillgång till infrastruktur är faktorer som påverkar hur väl unionen kommer att lyckas digitalisera den inre marknaden.

– Vi har tittat mycket på Sverige eftersom det händer mycket intressant här och ni ligger långt fram med er digitalisering, sade hon. Stockholms startup-scen är intressant.

Hemdatorpaketen och det öppna demokratiska samhället var två saker som hon pekade på som framgångsfaktorer. Men hur förbereder vi oss för jobb vi inte känner till behövs än? Ett sätt är att investera i bredbandsutbyggnaden så att uppkopplingen är snabb och kraftfull även utanför storstäderna. En annan är att göra utbildning mer tillgänglig.

– Färdigheter och kompetens är den nya infrastrukturen, säger Ann Mettler.
En viktig fråga för det svenska näringslivet är hur vi ska få de nya företagen, som är internationella redan från början, att stanna i Sverige. Att bli uppköpta av något amerikanskt företag är i dag ett mål för många entreprenörer. Och då går Sverige och EU miste om framtida arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter.

Sveriges EU-minister Ann Linde har ställt sig i spetsen för D9, de digitala nio, som är nio EU-länder som ska utgöra en spjutspets i digitaliseringen av unionen. Fast egentligen borde det väl vara D28, påpekade en åhörare.

– Ja, det borde det ju men D9 är ändå bra, sade Ann Mettler. Kan D9 visa vägen för resten av unionen så kommer vi fram fortare. Ett av målen måste vara att innovativa människor ska tycka att det är lika bra att ha full tillgång till den Europeiska digitala inre marknaden som att bli uppköpta och flytta till USA.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.