Ta hjälp av en textrobot när du skriver cv och personligt brev

Nu kan du som är medlem i Sveriges Ingenjörer testa en textrobot för att skriva ett proffsigt cv och personligt brev. Illustration: Getty Images.

Är det dags att söka ditt första ingenjörsjobb? Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du gratis använda textroboten Cowrite. Du svarar på frågor och vips får du både ett proffsigt cv och personligt brev.

Den som har läst en högskoleutbildning har förstås ägnat mycket tid åt att skriva sammanfattningar, inlämningsuppgifter och rapporter av olika slag. Men att skriva om sig själv, dessutom på ett säljande sätt, tycker många är svårt.

– Ett personligt brev och cv är något helt annat. Många tycker att det är svårt och en tidkrävande del av jobbsökandet, säger Magnus Paues, en av grundarna av den digitala tjänsten Cowrite.

– Det enda man behöver göra med Cowrite är att svara på frågor om sig själv. Man kan säga att Cowrite intervjuar den jobbsökande och ett cv och personligt brev växer fram i realtid.

Magnus Paues, Cowrite.

Det personliga brevet byggs upp efter retorikens grunder om hur man skriver en säljande text och cv:t ställs upp på ett korrekt sätt. Allt är rättstavat och rätt formulerat. Den som ändå vill göra justeringar i texten kan givetvis göra det.

Det finns också ett stort urval av grafiska profiler som man kan välja mellan. De är designade av en grafisk formgivare och nya varianter fylls på hela tiden.

Anpassas för varje jobb man söker

Cowrite har dessutom en funktion som enligt Magnus Paues ökar chansen att komma på intervju.

– Man har större chans att bli kontaktad av företaget om ansökan är formulerad så att den riktar sig mot det jobb man söker, och det har vi gjort en enkel funktion för, säger han.

För varje jobb man söker ställer Cowrite några kompletterande frågor och skapar sedan ett cv och brev som är anpassade specifikt för tjänsten.

Men studenter har ju ofta begränsad erfarenhet. Hur löser Cowrite det?

– Har man en utbildning men begränsad eller ingen arbetslivserfarenhet lägger Cowrite mer tonvikt vid akademiska meriter och egenskaper.

Finns det inte en risk att ansökningarna blir väldigt likartade och att arbetsgivare ser att man har använt Cowrite?

– Nej, den risken är liten. Varje text blir unik utifrån svaren. Vi lanserade den här tjänsten hösten 2020 och i dag används den av tusentals personer varje månad.

Sveriges Ingenjörers erbjudande om Cowrite

Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du nu utan kostnad använda Cowrite för att skriva ditt cv och personliga brev. Här kan du läsa hur du kommer igång och använder tjänsten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar