Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEnergilagring är den knappa resursen

Energilagring är den knappa resursen

Illustration: Thinkstock/IkonStudio

Energi finns det gott om, egentligen. Den strömmar i överflöd från solen. Det svåra är att lagra den. Några vägar framåt visades när den grönliberala tankesmedjan Fores ordnade ett seminarium om energilagring. 

Den globala tillväxten av förnybara bränslen ökar snabbt. Det sade Filip Johnsson, professor i energi och miljö från Chalmers, som var öppningstalare på den grönliberala tankesmedjan Fores seminarium i måndags. Dessvärre, lade han till, ser man ingen minskning i andelen fossil energi. Den ligger konstant på ungefär 81 procent globalt.

Han sade också att alla scenarier där Sverige möter klimatmålen innehåller mycket vindel, och att det är en utmaning att hitta den kostnadseffektiva överföringskapacitet som behövs eftersom vinden inte alltid blåser.

Daniel Kulin, analytiker från Energimyndigheten började med att uppmana alla att se filmen ”Before the Flood”, en dokumentär av Leonardo DiCaprio om klimatförändringarna, och så citerade han Pentagon som har uttalat att klimatet är det största hotet mot världsfreden. Men sedan vände han på energibegreppet, och sade att någon brist på energi finns egentligen inte. Den strömmar konstant från solen. Det är överföringen som är knapp.

Det krävs någon form av lagring. Anna Wolf, sakkunnig på elkraftsbranschens intresseorganisation Powercircle, sade att erfarenheten visar att ju längre ner i energisystemet man sätter lagringen, desto större nytta gör den. Hon hänvisade till en studie som Powercircle hade gjort på energilagring i ett flerfamiljshus. Resultatet visade att ett gemensamt batteri på motsvarande ungefär en kilowattimme per lägenhet genom effektminskningar skulle ge en återbetalningstid på investeringen på cirka 6 år. Förutom kostnadsbesparingarna för både konsument och nätägare skulle effektminskningen också innebära att kapacitet frigörs i elnätet.

Teslas väggbatterier för hemmet fick stor uppmärksamhet när de kom för något år sedan, bland annat för att de ansågs förhållandevis billiga. Under seminariet redovisade Robert Montellier från Schneider Electric sitt företags batterilager. Han sade att samtidigt som kostnaderna för el nu minskar, så minskar även kostnaderna för att lagra el.

Riksbyggen jobbar med ett så kallat plusenergiprojekt. Marie-Louise Persson som är energistrateg på Riksbyggen berättade om hur de planerar att använda gamla bussbatterier för lagring av solel i bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg. Individuell mätning och visualisering av energiåtgången ska ge de boende ett incitament till att ytterligare minska energianvändningen.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.