Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtLön och kompetens i fokus på Fum

Lön och kompetens i fokus på Fum

Ulf Bengtsson inledningstalar under första dagen på fullmäktige. Foto: Ingenjören
Ulf Bengtsson inledningstalar under första dagen på fullmäktige. Foto: Ingenjören

Ingenjörer är produktiva och mycket lönsamma för företagen. Det måste synas i löneutvecklingen, var budskapet från Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson under första dagen på fullmäktige.

Ulf Bengtsson inledde sitt sista fullmäktige som förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer på söndagen och visade då kurvan över ingenjörernas reallöneutveckling de senaste dryga trettio åren, baserat på statistik från SCB och förbundet. Kurvan för ingenjörerna har inte gått uppåt lika mycket som för andra privatanställda tjänstemän och arbetare i industrin. Men ingenjörerna är produktiva och lönsamma för företagen, både för sig och tillsammans. Det måste synas i lönekurvan, anser Ulf Bengtsson som avgår som ordförande efter 14 år.

Sveriges Ingenjörers ekonomichef Mia Bigelius gick igenom förbundets ekonomi för 2015 och berättade att förbundsrörelsen har gått bättre än beräknat, bland annat för att projektet Idélandet Sverige inte kostat lika mycket under året som beräknat. Fastighetsrörelsens resultat blev också bättre än väntat. Nästa år väntas förbundet visa ett negativt resultat, något som är helt i sin ordning enligt Mia Bigelius. Bland annat projektet Idélandet Sverige, ett tvåårigt projekt som avslutas i sommar, är en orsak till detta.

Under rubriken ”Ingenjören – en samhällsnyttig idébärare” talade Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på förbundet, om den viktiga kompetens som ingenjörer bär på. Han sade bland annat om att det inte går att tala om någon ingenjörsbrist så länge så många som 8 000 ingenjörer med utländsk examen står utanför arbetsmarknaden, men också om hur viktigt det är att små- och medelstora företag växer och den roll den första anställda ingenjören kan spela där. Han betonade också behovet av att ge ingenjörer tid och möjlighet att arbeta med sina innovationer.

När frågan om hur förbundet hanterar digitaliseringen av arbetsmarknaden kom från en av deltagarna på fullmäktige, en utveckling som bland annat väntas öka andelen egenanställda, svarade Peter Larsson att det är både en politisk och en arbetsrättslig fråga, inte minst i avtal med de motparter som förbundet har, men att några färdiga lösningar ännu inte finns.
– Som tur är vi början av en utveckling som vi redan kan se, sade han.

Ett av förbundets fokusområden handlar också om nya villkor, där arbetet med frågor om egenanställning och crowdworking ryms.

Ania Obminska

4 KOMMENTARER

  1. När får vi se SI ställa de riktigt riktigt jobbiga frågorna till arbetsgivarna?
    Varför stagnerar lönerna, varför är det så tufft för nyutexaminerade att komma in när det hela tiden skriks om ingenjörsbrist?

  2. @Ingenjören:

    ”Ulf Bengtsson inledde sitt sista fullmäktige som förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer på söndagen och visade då kurvan över ingenjörernas reallöneutveckling de senaste dryga trettio åren”

    Bara nyfiken, går det att få se hur den kurvan ser ut? Om ni tex kan lägga till ett diagram i artikeln skulle det uppskattas.

    Dessutom undrar jag om Sveriges Ingenjörer diskuterade på FUM vad förbundet anser vara rätt väg framåt för att lösa problemet med den dåliga löneutvecklingen för ingenjörer? Det känns som det borde vara förbundets absolut viktigaste fråga, men ändå hör man i princip aldrig några förslag från dem mer än ”byt jobb”, vilket ingenjörerna inte behöver SI för att göra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.