Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÅldrande européer kostar pengar

Åldrande européer kostar pengar

Foto: Top Photo/Thinkstock
Foto: Top Photo/Thinkstock

En allt äldre befolkning utmanar Europas länder. En ny rapport från OECD och EU visar hur vårdbehov och pensioner ökar i kostnad.

I veckan fyllde världens äldsta människa, Emma Morano 117 år. Hur hon blivit så gammal? Två råa ägg om dagen och så har hon varit singel sedan 1938, säger hon själv.

Den första blivande 200-åringen kan redan vara född, enligt hälsojournalisten Henrik Ennart och mycket pekar mot att medelåldern kommer fortsätta öka. I Sverige finns idag dubbelt så många människor som blivit över hundra år, jämfört med år 2000 och enligt rapporten ”Health at a Glance: Europe 2016” som släppts av Europakommissionen och OECD har medellivslängden i EU ökat med nästan sju år sedan 1990.

Enligt rapporten beror den ökade medellivslängden till stor del på minskad dödlighet till följd av hjärt- och kärlsjukdomar främst inom åldersspannet 50-65.

Åldersutvecklingen är en het politisk fråga, inte minst som skäl för att höja pensionsåldern. Om pensionsutbetalningar ska gå till en allt större del av befolkningen kommer det bli dyrt. Resonemanget om höjd pensionsålder bygger emellertid på ett antagande om att människor inte bara kommer leva längre, utan även vara vid bättre hälsa högt upp i åldrarna.

Frågan om det blir en pigg 200-åring som en vacker dag får blåsa ut ljusen på sin tårta kvarstår, då den ökade livslängden inte per automatik för med sig livskvalitet högt upp i åldrarna.

Hälsa och livskvalitet skiljer sig i hög grad från ett land till ett annat, eftersom skillnaden i vård och omsorg är väldigt stora inom EU. Med stigande ålder följer även ökande vårdbehov hos en allt större del av befolkningen. Rapporten pekar på ökande vårdkostnader som en stor utmaning ur skatteperspektiv, men den ger också fingervisningar om områden som skulle kunna effektiviseras. I flera länder betalar man exempelvis dyrt för originalmedicin, medan länder som Tyskland, Nederländerna och Slovakien använder billiga generiska mediciner i mycket högre omfattning.

I fattigare länder som Grekland och Portugal har stora delar av befolkningen inte råd att köpa mediciner, eller söka läkarvård, men problematiken existerar även i länder som Italien och Frankrike. Kommissionären med ansvar för hälsofrågor, Vytenis Andriukaitis, menar att utöver generika så måste effektiviseringar göras i alla länder och han säger att det är hög tid för sjukvården att ta steget fullt ut in i den digitala eran för att ha en chans att bli såväl hållbar som kostnadseffektiv.

Peter Kjällkvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.