En dansk undersökning visar att olyckor på jobbet ofta uppstår på grund av tillfälliga avvikelser, som att en maskin är sönder eller att man jobbar utanför praxis. Enligt svensk forskning spelar är även ålder och stress avgörande.
En dansk undersökning visar att olyckor på jobbet ofta uppstår på grund av tillfälliga avvikelser, som att en maskin är sönder eller att man jobbar utanför praxis. Enligt svensk forskning spelar är även ålder och stress avgörande.
Nästan 80 procent av alla olyckor på arbetet beror på tillfälliga avvikelser. Det framkommer av en dansk studie som Arbejdsmiljøforskningsfonden låtit göra. Studien bygger på frågor till 1 693 personer vid två akutmottagningar i Odense och Hernig under 2013.
De fyra vanligaste orsakerna till ökad risk på jobbet är enligt studien trasiga maskiner och materiel och förändrade omgivningar, tätt följda av tidspress och icke rutinartade uppgifter.
Den allra största riskfaktorn, trasiga maskiner och materiel, innebär en extra stor riskökning på arbetsplatser som i sig är riskfyllda. De riskfaktorer som har att göra med ett avvikande arbetssätt är också generellt relaterade till mer allvarliga olyckor.
I kategorin icke-rutinmässiga uppgifter visade sig risken vara nästan dubbelt så stor för fast anställda som för tillfälligt anställda. Möjligen, skriver forskarna, är de tillfälligt anställda mer på sin vakt mot oförutsedda situationer.
Magnus Stenberg, forskare på avdelningen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, känner igen bilden som den danska rapporten ger. Han har huvudsakligen studerat säkerhet inom byggarbetsplatser.
– Problemet inom just byggsektorn är att arbetsplatserna förändras hela tiden. De befinner sig i ständig förändring.
Hans studie Bortom noll – en hälsofrämjande byggbransch som kom tidigare i år bygger på två enkätundersökningar med medarbetare inom svensk byggindustri. Där skriver han att den bristande säkerheten är en ledningsfråga, och att ett sätt att minska olyckorna skulle vara att både ingenjörer, och arkitekter i konstruktionsarbetet också väger in byggarnas säkerhet. Det skulle kunna handla om hur husen konstrueras och att ta fram mer lätthanterliga byggelement.
Enligt studien är det olyckor med handhållna maskiner och fallolyckor som är allra vanligast. Magnus Stenberg nämner i sin rapport också fyra kritiska orsaker till allvarliga arbetsplatsolyckor: ålder, löneform, stressnivå och säkerhetskultur.
Riskfaktorer på jobbet
Här kan du läsa den danska rapporten Forbigående risikofaktorers betydning for arbejdsulykker.
Att äldre oftare drabbas av allvarliga olyckor beror sannolikt på att fysiken försämras med åldern och att olyckornas konsekvenser därför blir värre. Enligt Magnus Stenberg är det också mycket som tyder på att löneformen påverkar sannolikheten för att råka ut för allvarliga olyckor. Han påpekar dock att det inte går att dra alltför långtgående slutsatser utifrån en studie. Det kan vara så att vissa yrkesgrupper där ackord är vanligt generellt är mer olycksdrabbade.
– Stress visar ett starkt samband till olyckor, säger han. De som upplever stress råkar generellt ut för mer olyckor. Frågan är vad stressen beror på. Där ser man ofta en koppling till planeringen. Arbetsplatser med bristande planering skapar stress.
Överlag visar studien att ett starkt säkerhetstänkande från byggledningen i hög grad samvarierar med att bygget upplevs som välplanerat, stressfritt och att tidplanen hålls.
Åtgärder för att förhindra olyckor handlar enligt den danska studien i första hand om att se till att alla maskiner och all utrustning fungerar, men också att utbilda personalen så att de kan reagera på onormal drift innan olyckan är framme. En annan åtgärd är att öka de anställdas medvetenhet om avvikande detaljer i arbetet så att de kan reagera även på det i tid.
Enligt Magnus Stenberg behöver man börja utforma en säker arbetsplats redan i projektstadiet och ta hänsyn till de anställdas ålder, fysik och attityd redan vid planeringen av arbetet. Riktade utbildningar mot riskgrupper, till exempel yngre med liten erfarenhet, behövs. De pressade byggtiderna är också ett välbekant problem som bidrar till stressen och därmed till olycksstatistiken.
Sture Henckel