Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenArbetsmiljöproblem skakar patentverk

Arbetsmiljöproblem skakar patentverk

Övervakade datorer, husarrest vid sjukskrivning och hårdnackad behandling av fackliga representanter. För ingenjörerna på Europeiska Patentkontoret gäller inte vanlig lag. Och nu växer missnöjet bland de över 7 000 anställda, däribland ett hundratal svenskar.

Det beskrivs som en stat i staten, området med de höga kontorsbyggnaderna i centrala München. Här arbetar tusentals ingenjörer och jurister, varav ett hundratal svenskar, med att granska patentansökningar. Internationell arbetsmiljö, hög lön och tilltagna förmånsprogram för både anställda och familjemedlemmar gör Europeiska Patentkontoret till en eftertraktad arbetsplats.

Men under en längre tid har en stämning av misstro och rädsla växt fram bland personalen, enligt källor som Ingenjören har varit i kontakt med.
Krav på högre effektivitet i patentprocessen är bara en sida av en allt bittrare konflikt mellan de anställda och ledningen. De senaste åren har information om en rad missförhållanden läckt ut. Sjukskriven personal tillåts inte lämna hemmet under arbetstid, datorer har avlyssnats av ledningen och strejkrätten är begränsad.

Bara i år har tre fackliga representanter avskedats, den senaste i november. Och fackets begäran om en extern utredning kring några av de fem självmord som begåtts av anställda under de senaste fem åren har inte tillmötesgåtts.
Oro uttrycks också för att den ökade arbetsbelastningen ska göra att kvaliteten på patentgranskningarna blir lidande.

Kontoret, som har filialer i Haag, Bryssel, Wien och Berlin, är den verkställande delen av Europeiska Patentorganisationen, EPO. EPO är en internationell organisation som styrs av ett förvaltningsråd bestående av dess 38 medlemsländer, däribland Sverige. Som internationell organisation åtnjuter EPO immunitet gentemot nationella lagar. Därför gäller inte vanlig arbetsrätt för de drygt 7 000 anställda, och nationella myndigheter saknar jurisdiktion i frågor som rör organisationen. Personalen betalar inte inkomstskatt till det land de arbetar i, och presidenten Benoit Battistelli, som även av kritiker utanför organisationen beskylls för att knyta till sig allt mer makt, har diplomatstatus.
Graden av fackets inflytande på arbetsplatsen bestäms av ledningen och den enda externa part som de anställda kan vända sig till är FN-organet Internationella Arbetsorganisationens (ILO:s) tribunal. Där står EPO i snitt för 30 procent av klagomålen.

”Vi har varit väldigt noga med att lyfta fram att relationen mellan de anställda och ledningen är viktig. Den har alltid varit konfliktfylld. Men de senaste åren har konflikten byggts på och det är absolut inte bra

Ingen av de i personalen som Ingenjören nått ut till har velat bli intervjuade, trots löfte om anonymitet. Inte heller fackets företrädare har vågat träda fram.
Den svenska delegationen i förvaltningsrådet leds av Patent- och registreringsverkets generaldirektör, Susanne Ås Sivborg.

– Vi har varit väldigt noga med att lyfta fram att relationen mellan de anställda och ledningen är viktig. Den har alltid varit konfliktfylld. Men de senaste åren har konflikten byggts på och det är absolut inte bra, säger hon.

Ledningen har föreslagit en rad reformer, bland annat strejkrätt, rätt till rehab och möjlighet att påverka sin löneutveckling. Sverige har stöttat förslagen, men enligt Susanne Ås Sivborg har implementeringen varit så dåligt att man i slutändan röstat emot flera av reformerna.

Hon påpekar dock att EPO:s arbetsrätt är stark och menar att problemen främst rör det sociala klimatet på arbetsplatsen. Hon varnar också för vad hon menar är en tillspetsad bild av situationen, präglad av partisk information och smutskastning.

Enligt Europeiska Patentkontorets ledning handlar konflikten mycket om de senaste årens reformer av en organisation som inte genomgått några större förändringar på 40 år. Förutom effektiviseringar har det tillkommit vad man kallar sociala reformer, där facket för första gången får en legal status i organisationens regelverk. Den största fackklubben, SUEPO, har dock ännu inte velat erkänna reformen, enligt en talesperson för ledningen.

– Delar av facket motsätter sig reformen, några av dem väldigt kraftigt. Men vi hoppas att de kommer att ansluta sig till reformen så småningom. Det finns klara förväntningar och krav från medlemsländerna om att den sociala dialogen ska förbättras. Men då måste båda sidor bidra till det, säger talespersonen.

Enligt Susanne Ås Sivborg kommer Sverige att fortsätta lyfta problemen i förvaltningsrådet, vars nästa möte hålls i december.
– Hur det sker och vad vi kommer att säga har vi inte bestämt än, säger hon.

Arvid Jurjaks

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.