Vision hör till de fackförbund som har kommit längst i sitt systematiska miljöarbete och är miljödiplomerade sedan 2009. I så stor utsträckning som möjligt har förbundet arbetat för att hitta system som gör det lätt att göra rätt.
Vision hör till de fackförbund som har kommit längst i sitt systematiska miljöarbete och är miljödiplomerade sedan 2009. I så stor utsträckning som möjligt har förbundet arbetat för att hitta system som gör det lätt att göra rätt.
Det hela började för snart tio år sedan med att några miljöintresserade anställda på Visions kansli tog initiativ till att titta närmare på förbundets miljöpåverkan. En miljögrupp bildades, en miljöutredning tillsattes och förbundet började jobba med ett miljöledningssystem, för att få till systematiskt arbete kring miljö, vilket innebar både kartläggning och årliga uppföljningar. Redan år 2009 blev Vision som första fackförbund miljödiplomerat.
– Många saker gav resultat redan första året, till exempel när vi tittade på hur vi kunde effektivisera vår energianvändning, berättar Karin Neuhaus, Visions miljösamordnare som var en av dem som tog initiativ till förbundets miljöarbete.
Visions miljöarbete
Vision skriver varje år en miljöberättelse där förbundet redogör för de miljöförbättrande åtgärder som förbundet har gjort sedan 2008. Bland annat följs elförbrukning, tjänsteresor med bil och tjänsteresor med flyg upp årligen.
Sedan Vision började kartlägga sitt miljöarbete 2008 har elförbrukningen i förbundshuset minskat från 874 MWH till 639 MWh och elen är sedan också 2010 miljömärkt. Tjänsteresor med flyg började förbundet mäta 2010. Då flög förbundets anställda och förtroendevalda totalt 1 093 000 kilometer, en siffra som har gått upp och ner genom åren, men förra året låg siffran på 1 141 435 kilometer, det vill säga mer än då nyckeltalet först började mätas. Antalet flygresor som understiger 50 mil har dock minskat.
År 2010 var antalet flygresor under 50 mil 155 stycken, att jämföra med 57 stycken år 2015. Utsläpp växthusgaser från flyg och bil har enligt Visions nyckeltal dock gått ned sedan det började mätas 2010. År 2010 uppgick utsläppen till 477 ton, men den högsta uppmätta siffran var året därpå då utsläppen beräknades till 550 ton. Förra året beräknades utsläppen till 365 ton. Fler siffror hittar du i Visions miljöberättelse.
Att alla nyckeltalen inte visar på en nedåtgående trend beror enligt Karin Neuhaus bland annat på att förbundet har växt, det vill säga förbundet har fått fler medlemmar och har anställt fler till kansliet (203 anställda på kansliet 2008 att jämföra med 241 förra året). Förbundsmötet, som i normala fall hålls vartannat år, innebär också mer resor dessa aktuella år. År 2014 höll förbundet också extra förbundsmöten.
Källa: Vision och Karin Neuhaus
Visions interna miljöarbete står på tre ben, förklarar Karin Neuhaus. Det är de tre områden där Vision såg att deras egen miljö- och klimatpåverkan var störst: energiförbrukningen på förbundets kontor, resor och maten. Datorer är inte längre på dygnet runt för att kunna uppdateras på natten, fönster har bytts ut till energieffektiva varianter, vilket också har lett till att kostnaden för uppvärmning av förbundshuset har minskat. Resor där avståndet är mindre än 50 mil ska inte göras med flyg, även om det kan göras vissa undantag av familjeskäl eller om tåget skulle ta för lång tid, men dessa undantagsfall har blivit allt mer ovanliga. (Att det blev just 50 mil som gräns beror på att man har utgått från de vanligaste sträckorna, där man vill att tåg ska väljas framför flyg.) Flygresor klimatkompenseras. På konferenser serveras mer vegetariska måltider än tidigare av miljöhänsyn och inget flaskvatten.
Visions förbundsmöte hölls i år i Malmö och var ett miljödiplomerat event. Alla som reste dit från Mälardalen och söderut fick ta tåget, vilket innebar att de flesta inte fick flyga, berättar Karin Neuhaus.
Ambitionen enligt Karin Neuhaus är att alla ska känna att det här är ett arbete som man gör tillsammans och är stolt över, så det inte blir något man gör vid sidan av.
– Det är bra att hitta engagerade personer inom organisationen och ta hjälp av dem. Det är också viktigt att ledningen står bakom ett sådant här arbete. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt hitta system som gör det lätt att göra rätt, så att man lägger så lite som möjligt på individen. Vill man exempelvis att medarbetarna ska skriva ut dubbelsidigt ska det vara den automatiska inställningen, säger Karin Neuhaus.
Ania Obminska
Läs huvudartikeln om Sveriges Ingenjörers miljöarbete här.