Med rätt blandning av energikällor, anpassad lagring och distribution skulle Norden kunna klara sig på enbart förnyelsebar energi, enligt en studie vid Uppsala universitet.
Med rätt blandning av energikällor, anpassad lagring och distribution skulle Norden kunna klara sig på enbart förnyelsebar energi, enligt en studie vid Uppsala universitet.
Ett Norden som drivs utan både kärnkraft och fossila bränslen är ingen omöjlighet, men ställer stora krav på flexibel lagring. Detta enligt en studie vid Uppsala universitet, som publicerats i tidskriften Nature Energy. I studien har forskarna utgått från två framtidsscenarier för Norden, vars elsystem i hög grad är sammanlänkat.
Läs mer
Läs artikeln om studien i tidskriften Nature Energy.
Det första scenariot innebär att den elproduktion som kommer från kärnkraft och fossila bränslen delvis tas bort till förmån för sol-, vind-, våg- och tidvattenkraft. Det andra innebär att kärnkraft och fossila bränslen slutar användas helt, och ersätts av de förnyelsebara energivarianterna. Detta andra alternativ kan bli en realitet, om man lyckas lösa de stora variationerna som uppstår i elproduktionen, enligt Jon Olauson, forskare på institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet, som har lett studien.
– Man behöver inte förändra så mycket på den elproduktion som sker inom ett dygn, inte heller säsongsvariationen behöver öka. Det som kommer att förändras om vi har ett helt förnybart energisystem är att vattenkraft, eller en annan energikälla som ska balansera de övriga förnyelsebara energikällorna, måste klara stora variationer i mellanperioden, förklarar Jon Olauson.
För att se till att variationerna i elproduktionen inte blir för stora, och därmed balansera hela energiproduktionen, skulle man enligt Jon Olauson också kunna producera mer el än man behöver och strypa produktionen vid timmar med låg förbrukning.
Ett annat hinder för Norden att klara sig på enbart förnybar el kan vara dagens eldistributionssystem. Forskare behöver titta på om vår elöverföring är tillräcklig, säger Jon Olauson.
– Vi producerar exempelvis mest förnyelsebar energi i norra Sverige, men konsumerar mest i södra Sverige. Elförsörjningssystemet måste vara stabilt för att fungera, säger Jon Olauson, som nu ska titta närmare på vilka logistiska hinder som finns i kraftsystemet, vilka krav som kan ställas på energikapaciteten, om vattenkraften kan klara av att balansera energiförsörjningen eller om det krävs förändringar i energisystemet.
Ania Obminska