Skånsk by testar ödrift

Foto: Eyematrix/Thinkstock

Den lilla byn Simris, belägen strax sydväst om Simrishamn vid Skånes östkust, ska testa så kallad ödrift. Energibolaget Eon ska undersöka hur byn klarar sig helt på egen förnybar energi.

Foto: Eyematrix/Thinkstock

Den lilla byn Simris, belägen strax sydväst om Simrishamn vid Skånes östkust, ska testa så kallad ödrift. Energibolaget Eon ska undersöka hur byn klarar sig helt på egen förnybar energi.

För att testa så kallad ödrift kopplas byn Simris tillfälligt bort från det allmänna elnätet för att i stället klara sig med lokala energikällor. De huvudsakliga energikällorna för Simris blir en solcellsanläggning och ett vindkraftverk. De finns på plats sedan tidigare och är en av anledningarna till att Eon har valt byn för försöken. Storleken på anläggningarna stämmer enligt projektledaren väl överens med behovet av el i byn som omfattar runt 140 hushåll, huvudsakligen villor.

Men eftersom sol och vind är så kallade intermittenta energikällor – de levererar el endast när det är soligt respektive blåsigt – måste sol- och vindelen kompletteras med batterier och ett reservkraftverk. Reservkraftverket kommer att drivas med biodiesel, så kallad HVO.

Simrisprojektet är redan igång. Företaget har de tillstånd som behövs för att bygga batterilager, reservkraftverk och en ny nätstation. Enligt projektledaren Staffan Sjölander ska spaden sättas i backen i vår, och under sommaren 2017 ska det sättas i drift.

– Vi ser ju den här utvecklingen överallt, säger han. Det är så här framtiden kommer att se ut, med småskalig produktion, både i Sverige och i övriga Europa.

Batterierna som omfattar 330 kilowattimmar räcker till en eller kanske några timmars elkonsumtion för hela byn men inte mer. Därefter kopplas reservkraftverket in i det fall varken sol- eller vindkraft genererar el. Projektet ska pågå i tre år, fram till och med 2019. Sedan ska det utvärderas.

– Vi kommer att köra avgränsade tester, där vi kör ö-drift i en eller kanske två veckor i taget, säger Staffan Sjölander. Vi sprider ut ett tiotal sådana testperioder över året. Övrig tid kommer byn att vara kopplad till det allmänna elnätet precis som vanligt.

Vad är kriteriet för ett lyckat projekt?
– Vi hoppas att vi behöver köra reservkraftverket så lite som möjligt. Sedan är det väl rent tekniskt, att vi klarar regleringen.

Kommer man att försöka styra konsumtionen av el, som disk- och tvättmaskiner, till tidpunkter när det finns elöverskott?
– Det är inte helt klart ännu, men vi tittar på att fråga hushållen om vi kan få styra exempelvis värmepumpar. Men det blir också korta tidsperioder. Och det får inte påverka komforten i husen mer än marginellt, kanske någon grad.

Vilket intresse har ni mött från byborna?
– Det vet vi inte än. Vi har första träffen nu på torsdag.

Ni mötte motstånd mot ett liknande projekt på Åstön utanför Timrå i Medelpad?
– Ja, några där var väldigt emot och protesterade mot bygget av ett vindkraftverk. Det blev tudelat på ön.

Vad blir nu största utmaningen i projektet i Simris?
– Vi köper batterisystem, reservkraftverk och styrsystem från olika leverantörer, så det blir väl en utmaning att sy ihop alla delar och få dem att fungera bra tillsammans. En annan utmaning blir väl att få med kunderna – med den delen som handlar om att styra konsumtionen.

Hur stor del av all energi kommer solcellerna och vindkraftverket att stå för i slutändan?
– Vi har nyligen börjat mäta, och vi har fortfarande alldeles för lite data för att svara på det.

Sture Henckel

1 kommentar

  • Kristofer sporrong

    I kombination med elbilarnas batterier (lokalförsörjning) är detta enligt min mening framtidens elanvändar system. Tekniken finns där, det är bara pengarräknarna, konkurrerande energikälla som sätter gränser (till viss del politiskt också). Lycka till alla i Simris
    Mvh Kristofer Sporrong testingenjör kontroll & skyddat kraftnät (HVDC).

    10 februari 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar