Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSkånsk by testar ödrift

Skånsk by testar ödrift

Foto: Eyematrix/Thinkstock

Den lilla byn Simris, belägen strax sydväst om Simrishamn vid Skånes östkust, ska testa så kallad ödrift. Energibolaget Eon ska undersöka hur byn klarar sig helt på egen förnybar energi.

För att testa så kallad ödrift kopplas byn Simris tillfälligt bort från det allmänna elnätet för att i stället klara sig med lokala energikällor. De huvudsakliga energikällorna för Simris blir en solcellsanläggning och ett vindkraftverk. De finns på plats sedan tidigare och är en av anledningarna till att Eon har valt byn för försöken. Storleken på anläggningarna stämmer enligt projektledaren väl överens med behovet av el i byn som omfattar runt 140 hushåll, huvudsakligen villor.

Men eftersom sol och vind är så kallade intermittenta energikällor – de levererar el endast när det är soligt respektive blåsigt – måste sol- och vindelen kompletteras med batterier och ett reservkraftverk. Reservkraftverket kommer att drivas med biodiesel, så kallad HVO.

Simrisprojektet är redan igång. Företaget har de tillstånd som behövs för att bygga batterilager, reservkraftverk och en ny nätstation. Enligt projektledaren Staffan Sjölander ska spaden sättas i backen i vår, och under sommaren 2017 ska det sättas i drift.

– Vi ser ju den här utvecklingen överallt, säger han. Det är så här framtiden kommer att se ut, med småskalig produktion, både i Sverige och i övriga Europa.

Batterierna som omfattar 330 kilowattimmar räcker till en eller kanske några timmars elkonsumtion för hela byn men inte mer. Därefter kopplas reservkraftverket in i det fall varken sol- eller vindkraft genererar el. Projektet ska pågå i tre år, fram till och med 2019. Sedan ska det utvärderas.

– Vi kommer att köra avgränsade tester, där vi kör ö-drift i en eller kanske två veckor i taget, säger Staffan Sjölander. Vi sprider ut ett tiotal sådana testperioder över året. Övrig tid kommer byn att vara kopplad till det allmänna elnätet precis som vanligt.

Vad är kriteriet för ett lyckat projekt?
– Vi hoppas att vi behöver köra reservkraftverket så lite som möjligt. Sedan är det väl rent tekniskt, att vi klarar regleringen.

Kommer man att försöka styra konsumtionen av el, som disk- och tvättmaskiner, till tidpunkter när det finns elöverskott?
– Det är inte helt klart ännu, men vi tittar på att fråga hushållen om vi kan få styra exempelvis värmepumpar. Men det blir också korta tidsperioder. Och det får inte påverka komforten i husen mer än marginellt, kanske någon grad.

Vilket intresse har ni mött från byborna?
– Det vet vi inte än. Vi har första träffen nu på torsdag.

Ni mötte motstånd mot ett liknande projekt på Åstön utanför Timrå i Medelpad?
– Ja, några där var väldigt emot och protesterade mot bygget av ett vindkraftverk. Det blev tudelat på ön.

Vad blir nu största utmaningen i projektet i Simris?
– Vi köper batterisystem, reservkraftverk och styrsystem från olika leverantörer, så det blir väl en utmaning att sy ihop alla delar och få dem att fungera bra tillsammans. En annan utmaning blir väl att få med kunderna – med den delen som handlar om att styra konsumtionen.

Hur stor del av all energi kommer solcellerna och vindkraftverket att stå för i slutändan?
– Vi har nyligen börjat mäta, och vi har fortfarande alldeles för lite data för att svara på det.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. I kombination med elbilarnas batterier (lokalförsörjning) är detta enligt min mening framtidens elanvändar system. Tekniken finns där, det är bara pengarräknarna, konkurrerande energikälla som sätter gränser (till viss del politiskt också). Lycka till alla i Simris
    Mvh Kristofer Sporrong testingenjör kontroll & skyddat kraftnät (HVDC).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?