Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtGlobala fack ryter till mot Bangladesh

Globala fack ryter till mot Bangladesh

Foto: Rijans. När byggnaden i Dhaka kollapsade 2013 fick drygt 1100 människor sätta livet till. Olyckan bidrog till att fokus på låglöneländernas textilindustri och de usla vilkoren för arbetarna där ökade.
Foto: Rijans. När byggnaden i Dhaka kollapsade 2013 fick drygt 1100 människor sätta livet till. Olyckan bidrog till att fokus på låglöneländernas textilindustri och de usla vilkoren för arbetarna där ökade.

Drygt 20 fackligt aktiva i Bangladesh klädindustri har suttit fängslade sedan jul och många har avskedats efter att ha strejkat för högre lön. Nu ryter de globala facken till mot landet.

Att ha en lön som går att leva på är inte något att räkna med i många länder. Inte heller fackliga rättigheter. Nu manar de globala fackliga federationerna Industry All och Uni Global Union, som Sveriges Ingenjörer är medlem i, till solidaritetsaktioner och protester mot Bangladesh regering som aktivt förföljer och trakasserar fackligt organiserade samtidigt som den inte uppfyller sina löften om förbättrade arbetsvillkor.

– Vi måste stå upp för dem som har det sämre, framför allt som vi är direkt beroende av den industri som finns i Bangladesh, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand som själv har ett starkt internationellt engagemang. Många av de klädesplagg som säljs i väst tillverkas där eller tygerna tas fram eller bereds där.

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand. Pressbild
Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand. Pressbild

Det var efter olyckan med Rana Plaza i Bangladesh huvudstad Dhaka 2013, där drygt 1100 anställda inom konfektionsindustrin omkom när en industribyggnad föll samman, som diskussionerna om de usla arbetsvillkoren verkligen tog fart. Konfektionsindustrin står för 80 procent av Bangladesh export och många internationella klädföretag har tillverkning i landet eftersom lönerna så låga. Minimilönen ligger på 67 US dollar och har inte höjts sedan 2013.

– Att lönerna är så låga att det inte ens i Bangladesh går att leva på dem, är skandal i sig, säger Ulrika Lindstrand. Att kravet på höjda minimilöner blir bemötta med inställd produktion på 59 fabriker, minst 1600 arbetare friställda och över 600 polisanmälningar är förbi oanständigt och oacceptabelt.

– Rätten att organisera sig och stå upp för sina rättigheter, utan att riskera repressalier, skall vara global och inte några få förunnat. Alla vi som har lyxen att leva med de rättigheterna i fred, måste stå upp för dem som inte har det.

Efter olyckan 2013 förhandlade Industry All Global och Uni Global Union fram ett avtal som i första rummet handlar om säker arbetsmiljö och där ett stort antal fabriker har inspekterats ur säkerhetssynpunkt. Vidden av olyckan med Rana Plaza fick många internationella klädkedjor att ansluta sig till avtalet. Bland annat brandsäkerheten har förbättrats på många arbetsplatser. I avtalet ingår också utbildning av ”skyddsombud” bland anställda.
Även EU reagerade och unionen, Bangladesh regering, klädbranschen och ILO förhandlade fram ”Sustainability Compact” där Bangladesh regering förband sig att verka för ökad säkerhet inom konfektionsindustrin och för bättre arbetsförhållande. Bangladesh har också en överenskommelse med EU om fördelaktiga exportvillkor men de är villkorade till att landet ska förbättra arbetsförhållandena i enlighet med ILO:s kärnkonventioner.

Vad gäller arbetsförhållandena har det dock inte hänt mycket och efter höstens omfattande strejker för högre lön greps alltså ett antal fackligt aktiva inom klädindustrin och över 1000 arbetare avskedades i december.

– Sustainability Compact” mellan EU och Bangladesh är dött och det är tydligt att regeringen inte tänker arbeta i överensstämmelse med det. Den bryter också mot de arbetsrättsliga villkoren för sitt fördelaktiga GSP-avtal om export till EU, skriver Uni Global Unions generalsekreterare Philip Jennings tillsammans med generalsekreteraren i Industry All, Valter Sanches, och Sharan Burrow generalsekreterare i Världsfacket ITUC.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?