Falun prövar ny metod mot mobbning

Foto: Thinkstock/Andrey Popov.

Foto: Thinkstock/Andrey Popov.

Mobbning på arbetsplatser är ett växande problem. I Falu kommun har man inspirerats av hur Norge hanterar mobbning på jobbet och metoden påminner om en polisutredning.

Foto: Thinkstock/Andrey Popov.

Foto: Thinkstock/Andrey Popov.

Mobbning på arbetsplatser är ett växande problem. I Falu kommun har man inspirerats av hur Norge hanterar mobbning på jobbet och metoden påminner om en polisutredning.

Nio procent av svenskarna som arbetar säger att de har blivit utsatta för mobbning på jobbet visar statistik från Arbetsmiljöverket. Antalet anmälningar om arbetsrelaterad ohälsa till följd av mobbning och kränkning ökar också. Anmälningarna nästan fördubblades mellan 2010 och 2014 – från 600 anmälningar år 2010 till drygt 1 150.

Falu kommun bestämde sig för tre år sedan för att testa en ny metod för att hantera mobbningsärenden där målet är att alla inblandade ska få en rättvis behandling.

– Vi hade några tuffa ärenden 2014 och under den perioden besökte jag en konferens i Stockholm där Stefan Blomberg, psykolog och forskare, berättade om en ny metod, säger Richard Mårtensson, personalchef i Falu kommun.

Stefan Blomberg. Foto: Rikard Knutsson

Stefan Blomberg. Foto: Rikard Knutsson

Stefan Blomberg arbetar på Arbets- och miljömedicin i Linköping och hans huvudsakliga arbetsuppgift är att utreda patienter som misstänks ha blivit sjuka på grund av sitt arbete. Han hade kommit i kontakt med en norsk modell för att hantera mobbning på arbetsplatser ett par år tidigare. En direktöversättning från norska har gett metoden namnet Faktaundersökningsmodellen.

Metodiken togs fram för ungefär tio år sedan av norska och engelska forskare och målet var en metod att utreda mobbningsärenden som uppfyller grundläggande krav på rättssäkerhet.

– Den som pekas ut som förövare och anklagas för att vara mobbare måste få en chans att försvara sig, säger Stefan Blomberg.

Personalchefen i Falun, Richard Mårtensson, bestämde sig 2014 för att använda sig av Faktaundersökningsmodellen för att hantera mobbning och sedan dess har fem ärenden i kommunen utretts. Fyra av utredningarna har letts av en extern utredare och ett ärende av en intern utredare i kommunen under handledning av en extern specialist.

Metoden påminner om en polisutredning på så vis att utredaren intervjuar alla inblandade och ingen får vara anonym. Den som anklagas för att vara mobbare får ge sin bild av vad som har hänt och även vittnen, ofta kolleger i samma arbetsgrupp, intervjuas också.

– Modellen löser inte alla problem men det mest läkande för någon som upplever sig utsatt för mobbning är när förövaren tar i hand, säger förlåt och ber om ursäkt, säger Richard Mårtensson.

Av de fem fall som har utretts i Falun arbetar alla fem som anmält mobbning kvar och ingen är sjukskriven. I något fall har den som anklagats för mobbning slutat eller flyttat till en annan arbetsgrupp.

Richard Mårtensson sticker inte under stol med att kostnaden för Faktaundersökningsmodellen är hög. Varje utredning kostar 120 000–150 000 kronor men han anser att investeringen är viktig och ekonomiskt försvarbar.
De lokala facken i kommunen är också positiva till modellen.

– Det är ett bra initiativ och rätt väg att gå men jag skulle önska att man samtidigt arbetade mer förbyggande. Med den här metoden hanteras mobbningsärendena på ett bra sätt men det är också viktigt att förhindra att någon blir mobbad, säger Ulrika Bergman, ordförande för Sveriges Ingenjörer i Falu kommun.

I de fem fall som har utretts finns ingen ingenjör bland de inblandade och därför har Ulrika inte följt processen på nära håll. Det har däremot Malin Särmark, huvudskyddsombud för Kommunal.

– Vi är självklart nöjda med att kommunen verkligen tar tag i detta men tyvärr vet många anställda inte att metoden används här och vad den innebär, säger hon.

– Det räcker inte med en engångsutbildning av cheferna. Det krävs uppföljningar och mer förebyggande arbete. Alla måste känna till metoden, kunna lita på sin chef och på att metoden fungerar utan risk för repressalier för att våga anmäla, säger Malin Särmark.

Stefan Blomberg påpekar också att förtroendet för arbetsgivaren är avgörande för att de som känner sig mobbade ska våga anmäla. Om det saknas policys och riktlinjer som är trovärdiga kan metoden få motsatt effekt.

– Alla måste till exempel kunna lita på att man inte kommer undan om man är hög chef eller har en nyckelkompetens på företaget och att ingen som anmäler mobbning eller vittnar kommer att straffas på något sätt, säger han.

PÅ EU-nivå finns också ett ramavtal mellan arbetsgivare och fack om trakasserier och våld i arbete. Där slår man fast att medarbetare har rätt till rättvis och opartisk prövning.

Faktaundersökningsmodellen har fått ett stort genomslag i Norge där det nu finns omkring 500 utbildade oberoende utredare. I Sverige finns ännu ingen utbildning men omkring en handfull har gått den 7-dagarsutbildning som finns i Norge. Ytterligare omkring en handfull har genomfört utredningar men inte gått utbildningen.

– De har säkert gjort ett bra jobb ändå och jag vet att intresset för att gå utbildningen är jättestort. Jag har hört ett det är 3-4 svenska deltagare på varje kurs som arrangeras i Norge och det kommer att bli utbildningar i Sverige också framöver, säger Stefan Blomberg.

Han har fått en hel del uppmärksamhet för sitt förslag att införa en Mobbningsombudsman i Sverige. Stefan Blomberg menar att det behövs eftersom det finns ett hål i lagstiftningen. Arbetsmiljöverket som gör tillsyn på arbetsplatser tittar bara på systemet och inte på individuella fall.

– Om du är utsatt för mobbning på arbetsplatsen är du helt rättslös om arbetsgivaren struntar i problemet eller hanterar det helt fel, säger han.
Arbetsmiljöverket har dock möjligheten att lämna ett mobbningsärende vidare till förundersökning som kan sluta med en rättegång i domstol.

– Men detta har bara hänt en gång i Sverige och det var när två chefer i Krokoms kommun åtalades, dömdes och senare friades i hovrätten när en anställd tagit sitt liv, säger Stefan Blomberg som anser att mobbning även borde införas i brottsbalken.

– Det skulle få en viktig signaleffekt. Sextrakasserier täcks av flera lagstiftningar men mobbning ses uteslutande som en arbetsmiljöfråga, säger han.

Richard Mårtensson

Richard Mårtensson

Richard Mårtensson, personalchef i Falu kommun, säger att han fick en aha-upplevelse när han insåg vad mobbning kan leda till.

– Varje år tar 300 personer sitt liv i Sverige på grund av mobbning. I bränder omkommer ungefär 150 personer och där lägger man stora resurser på förebyggande arbete. Det borde vara ännu mer viktigt att lägga resurser på att motverka mobbning, säger han.

Problemet är att veta vad man ska göra och hur.

– Jag är personalvetare och har i alla år jobbat efter de teorier som jag fick med mig från universitetet. Jag har fått lära mig att jobba med anonyma enkäter i olika former. I dag tycker jag att det är naivt att tro att vi kan lösa mobbning genom att låta medarbetare vittna anonymt. Det blir inte rättssäkert, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt