Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören55-plussarna är friskast på jobbet

55-plussarna är friskast på jobbet

Foto: Thinkstock/AlexRaths
Foto: Thinkstock/AlexRaths

Arbetsgivare som vill ha friska medarbetare bör anställa dem över 55 år. Bland män som är över 55 år har 45 procent inte varit borta från jobbet en enda dag på grund av sjukdom under det senaste året.

Att sjukfrånvaron på jobbet ökar med åldern är en grov missuppfattning visar den senaste Jobbhälsobarometern som genomförs av Sveriges företagshälsor. Undersökningen visar att bara 21 procent av de som är 30 år eller yngre har varit helårsfriska, det vill säga, att de inte varit frånvarande en enda dag på grund av sjukdom. I den åldersgruppen finns det inte heller någon skillnad mellan könen.

Bland dem som ärr 55 år och äldre är sjukfrånvaron betydligt lägre men här syns också skillnader mellan män och kvinnor. 36 procent av kvinnorna i den här åldersgruppen har inte haft en enda sjukdag under de senaste 12 månaderna och hela 45 procent av männen var inte hemma en enda dag på grund av sjukdom under perioden.

Vid en jämförelse mellan sektorerna syns också skillnader med betydligt fler sjukdagar inom offentlig sektor. Inom privat sektor har 37 procent av männen och 33 procent av kvinnorna varit helårsfriska den senaste 12-månadersperioden. Inom landstingen har 31 procent av männen och 24 procent av kvinnorna inte haft en enda sjukdag under samma period.

Jobbhälsobarometern som har genomförts sedan 2007 visade 2013 att psykiskt obehag i jobbet ökade kraftigt och ökningen fortsätter. Nästan 20 procent uppger i dag att de minst några gånger i månaden känner psykiska obehag inför att gå till jobbet. Det motsvarar omkring 900 000 personer på hela arbetsmarknaden.

Sedan 2013 har den psykiska ohälsan konstant ökat i alla åldersgrupper och allra mest bland de yngre. Bland anställda som är 40 år och yngre uppger hälften eller fler att de minst några gånger i månaden känner ett psykiskt obehag av att gå till jobbet.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.