Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRegeringen vill riva upp Lex Laval

Regeringen vill riva upp Lex Laval

Foto: sculpies/Thinkstock

Regeringen föreslår i en proposition att Lex Laval rivs upp. Alliansen är emot, men förslaget som sannolikt innebär färre utländska arbetstagare får stöd av Sverigedemokraterna och väntas därför gå igenom.

Den omstridda lagen Lex Laval kommer sannolikt att skrotas. Enligt regeringens proposition Nya utstationeringsregler ska facket åter få rätt att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk, för att förmå utländska arbetsgivare att gå med på kollektivavtal för de utländska arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige.

Syftet är att hindra lönedumpning och ge bättre skydd till utländska arbetstagare som är i Sverige på tillfälliga jobb.

Lagen Lex Laval härstammar från en facklig strid 2004 om rätten att strejka för att få upp lönerna för de utländska arbetstagarna. Striden stod vid ett bygge på Vaxholm där fackförbundet Byggnads strejkade mot det lettiska byggbolaget Laval vars lettiska anställda hade lägre lön än de svenska arbetstagarna. Facket förlorade till slut striden. Strejken dömdes ut som olaglig i EG-domstolen.

I den då nya lagen Lex Laval som då infördes i Sverige, kom en regel som kallas bevisregeln. Enligt den räcker det för arbetsgivaren att säga att de anställda har anställningsvillkor som är i linje med kollektivavtalen. Då kan facket inte gå vidare.

slopad bevisregel

Några av de föreslagna ändringarna i utstationeringsreglerna i propositionen Nya utstationeringsregler:

  • Facket ska få använda stridsåtgärder för att få kollektivavtal för utstationerade arbetstagare.
  • Transparensen och förutsebarheten vid utstationering ska öka.
  • Utländska arbetsgivare ska vara skyldiga att på begäran utse förhandlingsbehöriga företrädare.
  • Utstationerade arbetstagare ska skyddas mot repressalier.
  • Det ska bli tydligare vad som är en faktisk utstationering.

Sedan dess har dock EU:s syn på frågan svängt. 2013 uttalade sig Internationella arbetsorganisationen i fallet och ansåg att Lex Laval borde rivas upp eftersom den kränker föreningsrätten. Under 2016 presenterade EU-kommissionen en uppdatering av det så kallade utstationeringsdirektivet som striden stod om. I uppdateringen sägs att utländska arbetstagare ska få samma betalning som inhemska. Flera medlemsländer är dock kritiska till förändringarna.

Nu föreslår den svenska regeringen att bevisregeln slopas i den svenska lagstiftningen, och att det därmed åter blir möjligt för facket att ta strid för utländska arbetstagare. Fackförbundet Byggnads har uttryckt sitt gillande, medan Svenskt Näringsliv är kritiska och säger att det kommer att försvåra rörligheten på arbetsmarknaden.

Majoriteten av utstationerade arbetstagare i Sverige finns i byggbranschen. Bland de utstationerade är polackerna den största gruppen. Nästan var fjärde utstationerad arbetstagare i Sverige är polack.

Alliansen är emot förslaget, men det väntas ge färre utländska arbetstagare i Sverige och har fått stöd från Sverigedemokraterna, och väntas därför gå igenom. Riksdagen fattar beslut i april, och om propositionen går igenom träder den nya lagen i kraft den 1 juni 2017. Utländska företag kan dock komma att ifrågasätta den nya lagen och försöka få den prövad i EU-rätten.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.