Osäkra anställningar skadar välfärd och tillväxt. Det slår OECD fast och sällar sig därmed till en skara internationella institutioner som de senaste åren har börjat varna för farorna med för stora inkomstskillnader och otrygga anställningar.Osäkra anställningar skadar välfärd och tillväxt. Det slår OECD fast och sällar sig därmed till en skara internationella institutioner som de senaste åren har börjat varna för farorna med för stora inkomstskillnader och otrygga anställningar.
I en analys, presenterad på ”Ulighedens Topmöde” i Köpenhamn tidigare i vår, slår OECD fast att tillväxten i medlemsländerna sjönk med 4,7 procent 1995–2005 på grund av ökad ojämlikhet i samhällena.
På senare år har också FN, Internationella valutafonden och Världsbanken vänt och börjat varna för att välfärd och tillväxt urholkas när skillnaderna i ett samhälle blir för stora. Tidigare ansågs de varningarna mest vara vänsterpolitiks propaganda. Skattesänkningar och liberalisering av ekonomin förmodades leda till större välstånd. Icke så mer.
Nu varnar istället flera organisationer för följderna av att fler människor har tillfälliga anställningar med dåliga villkor och dålig lön.
-De som har atypiska anställningar får lägre löner, saknar kompetensutveckling och grundläggande sociala trygghetsnät vid sjukdom, varsel och arbetslöshet, sade Céline Tevenät, OECD.
OECD menar att en aktiv arbetsmarknadspolitik, liksom socialpolitik och utbildningspolitik är det som behövs för att mota de ökande olikheterna i grind. Organisationen pekar på nedskärningar i dessa system som en orsak till att många i dag har fått det sämre och faktiskt har sämre förutsättningar för att få ett jobb än tidigare.
Enligt den danska tänktanken Cevea har cirka 500 000 danskar atypiska anställningar och av dem anger 140 000 att de ofrivilligt har hamnat i den situationen men gärna skulle vilja ha en tillsvidareanställning alternativt arbeta fler timmar.
I Sverige råder det delade meningar mellan fack och arbetsgivare om huruvida visstidsanställningarna har ökat. Inom vissa sektorer som vård och handel är visstid vanligare.
I januari i år kom OECD med en rapport som visar att löneutvecklingen för arbetare i de flesta OECD-länder inte följer produktivitetsutvecklingen medan toppchefer och högutbildade får goda löneökningar. OECD pekar på att det bidrar till ökad ojämlikhet när inte alla medarbetare får del av produktivitetsökningarna.
Jenny Grensman