Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSamhällsklyftor sänker tillväxten

Samhällsklyftor sänker tillväxten

Osäkra anställningar skadar välfärd och tillväxt. Det slår OECD fast och sällar sig därmed till en skara internationella institutioner som de senaste åren har börjat varna för farorna med för stora inkomstskillnader och otrygga anställningar.

I en analys, presenterad på ”Ulighedens Topmöde” i Köpenhamn tidigare i vår, slår OECD fast att tillväxten i medlemsländerna sjönk med 4,7 procent 1995–2005 på grund av ökad ojämlikhet i samhällena.

På senare år har också FN, Internationella valutafonden och Världsbanken vänt och börjat varna för att välfärd och tillväxt urholkas när skillnaderna i ett samhälle blir för stora. Tidigare ansågs de varningarna mest vara vänsterpolitiks propaganda. Skattesänkningar och liberalisering av ekonomin förmodades leda till större välstånd. Icke så mer.

Nu varnar istället flera organisationer för följderna av att fler människor har tillfälliga anställningar med dåliga villkor och dålig lön.
-De som har atypiska anställningar får lägre löner, saknar kompetensutveckling och grundläggande sociala trygghetsnät vid sjukdom, varsel och arbetslöshet, sade Céline Tevenät, OECD.

OECD menar att en aktiv arbetsmarknadspolitik, liksom socialpolitik och utbildningspolitik är det som behövs för att mota de ökande olikheterna i grind. Organisationen pekar på nedskärningar i dessa system som en orsak till att många i dag har fått det sämre och faktiskt har sämre förutsättningar för att få ett jobb än tidigare.

Enligt den danska tänktanken Cevea har cirka 500 000 danskar atypiska anställningar och av dem anger 140 000 att de ofrivilligt har hamnat i den situationen men gärna skulle vilja ha en tillsvidareanställning alternativt arbeta fler timmar.
I Sverige råder det delade meningar mellan fack och arbetsgivare om huruvida visstidsanställningarna har ökat. Inom vissa sektorer som vård och handel är visstid vanligare.

I januari i år kom OECD med en rapport som visar att löneutvecklingen för arbetare i de flesta OECD-länder inte följer produktivitetsutvecklingen medan toppchefer och högutbildade får goda löneökningar. OECD pekar på att det bidrar till ökad ojämlikhet när inte alla medarbetare får del av produktivitetsökningarna.

Jenny Grensman

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.