Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor

Foto: LittleBee80/Thinkstock
Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor. Foto: LittleBee80/Thinkstock

Bland kvinnor som får ett toppjobb ökar sannolikheten för skilsmässa, men inte bland män som får en liknande befordran, enligt svensk forskning. Resultatet gäller dock inte dem som lever i mer jämställda relationer.

läs mer

Läs forskarnas artikel om studien Allt the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män i Ekonomisk debatt.

Nästan 2 000 personer ingår i studien av skilsmässofrekvensen bland personer som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller vd på företag med mer än hundra anställda åren 1990–2014.

Forskarna Johanna Rickne och Olle Folke visar bland annat att tio procent av de kvinnor som ingick i undersökningen och blev kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamöter var skilda inom tre år efter valet, jämfört med året innan valet. Detta är dubbelt så många jämfört med kvinnor som inte fick den här typen av ”befordran”, uppger forskarna. Bland män som fick samma typ av jobb märktes ingen sådan skillnad. Bland kvinnor som blev vd:ar var det också mer sannolikt att de skilde sig än att männen som befordrades till vd. Forskarnas tolkning blir därför att det finns en stark indikation på att en befordran orsakar skilsmässor bland kvinnor, men inte bland män.

Något som enligt forskarna har betydelse för skilsmässorisken är jämställdhet. Där åldersskillnaden mellan paret var relativt liten och där paret delat på föräldraförsäkringen mer lika kunde forskarna inte se någon ökad risk för skilsmässa om kvinnan befordrades.

Den största sannolikheten för skilsmässa fanns i familjer som gått från tvåförsörjarfamilj, det vill säga där ingen av makarna tjänar mer än 60 eller mindre än 40 procent av inkomsten, till en omvänt traditionell, där kvinnan står för mer än 60 procent av inkomsten. I de fallen var 15 procent skilda efter tre år.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.